Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Небесний фотограф»

У Національному університеті «Острозька академія» першого травня відкрилася фотовиставка Максима Бурди «Небесний фотограф» – випускника кафедри журналістики та PR-менеджменту цього вишу, відомого волинського фотографа, військовослужбовця, який загинув під Бахмутом 26 січня, за чотири дні до свого 26-річчя. 14 березня 2023 року Президент України посмертно нагородив Максима орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Відкривати таку виставку дуже важко, адже, як і всі ви, переживаю амбівалентні відчуття. З одного боку, це печаль і гіркі сльози, це гнів і ненависть до ворога. З іншого – ми відчуваємо гордість і піднесення, оскільки допомагаємо в реалізації мрії Максима Бурди – організувати цю фотовиставку. Усі фото дуже добрі і світлі, як і сам Максим. Людина живе духовно до того часу, поки про неї пам’ятають. Думаю, душа Максима тут, поруч з нами, і вона радіє від сьогоднішнього дійства»,

зазначив ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

До повномасштабного вторгнення Максим був цивільним фотографом, а з 24 лютого став добровольцем. Під час військових навчань та перебування на фронті паралельно фотографував, створив свій телеграм-канал з роботами, які неодноразово публікували на своїх сторінках у соцмережах ЗСУ та використовували ЗМІ у публікаціях.

«Роботи, представлені на виставці, можна умовно поділити на дві категорії. Перша – стосується тих фото, які були зроблені впродовж 2022 року, коли Максим та його рота перебували на полігонах, на навчаннях. Друга категорія стосується вже 2023 року, коли його рота і він безпосередньо виконували завдання на Донецькому напрямку, зокрема біля Бахмута. Упродовж своєї військової служби Максим часто говорив мені, що хоче організувати воєнну фотовиставку, коли повернеться з війни. Пам’ятаю, як горіли його очі, коли він розповідав про це, яким натхненним він був у ті миті! За тиждень до смерті він надіслав посилання на серію оброблених фото з Бахмута. Він завжди так робив, щоб зберегти світлини з нового місця перебування свого підрозділу. Я одразу зберегла їх. Після цього я не можу допустити, аби ці фото так і залишилися у тій папці. Тому разом з мамою та друзями роблю усе для того, щоб його роботи побачили якомога більше людей у різних містах України. Адже знаю, як для нього це важливо. Майже два місяці нам знадобилося, щоб обрати фото з тисячі, дати кожній назву, обрати якісний друк і ще безліч всього. Буду рада бачити кожного, хто прийде розділити реалізацію давньої мрії Максима!»,

розповіла Марія, дівчина Максима.

«Максим казав, що я жінка, яка попри життєві складнощі, готова віддати своє терпіння, здоров’я та нерви лише для того, аби у нього все було добре. Казав, що я сама сильна жінка у його житті. Тепер ця війна забрала у мене всю силу… Попри це, я роблю все можливе, щоб здійснити його мрію»,

зауважила мама Максима Ірина Максимук.

Виставка Максима Бурди в холі нового корпусу Національного університету “Острозька академія” діятиме до 12 травня. Крім перегляду світлин, відвідувачі можуть придбати листівки, наліпки, футболки, худі й тим самим підтримати Патронатну службу «Янголи Азову». Далі роботи Максима виставлятимуть у Києві, а згодом – у Львові. Також паралельно готують фотовиставку у місті Шамблі (США).

«Надзвичайно талановитий, супер справедливий, із величезним добрим серцем – те, що потрібно знати про нашого Макса. Вірний друг, який у будь-якій ситуації, підтримає, допоможе та дасть пораду. Він завжди був патріотом України, тому його вибір воювати – не був для нас (друзів) сюрпризом. Максим завжди досягав своєї мети, яким би не був шлях досягнення. У кожній його прекрасній роботі живе душа. Макс професійно займався своєю улюбленою справою навіть тоді, коли був безпосередньо у зоні бойових дій. Я захоплююся і пишаюся тим, що Макс мій близький друг»,

поділилася враженнями одногрупниця Максима Наталія Якименко.