Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги “Війна з тильного боку” Андрія Любки

26.04.2024

26 квітня в Національному університеті “Острозька академія” відбулася презентація книги “Війна з тильного боку” українського письменника романіста, поета, перекладача та есеїста Андрія Любки.

З вітальним словом до присутніх звернувся доктор філософських наук, професор НаУОА Петро Кралюк:

“Андрій Любка не вперше приїжджає в Острозьку академію. Одного разу це було, коли він ще не був письменником, а просто поетом, вдруге це відбулося 9 років тому, коли він презентував свої романи, які мені дуже подобаються й до нині. Одна з його праць надихнула мене до створення книги. Я впевнений, що Андрій напише ще багато важливих і цікавих книг, які змінять наше сприйняття світу і знайдуть свого читача”.

Книга Андрія Любки – це щоденник письменника, який раптово для себе стає волонтером і постачає джипи для української армії. Тож не дивно, що зовні книжка виглядає як записник, кожна історія якого – свідчення невтомної підтримки українських військових і фіксація нашого сьогодення.

Видання проілюстроване репортажними фотографіями автора, зробленими під час поїздок на прифронтові території. Книжка побачила світ навесні 2024 року у Meridian Czernowitz.

“Мій перший виступ перед студентами як молодого поета, відбувся саме в Острозькій академії. Мені дуже приємно повертатися до цих спогадів. Ще з того часу Острозька академія запала мені в душу. Оскільки мені хочеться спілкуватися з молодими людьми, я приїхав до вас, адже Острог - це точка для мене синтементальна й важлива”,

зазначив Андрій Любка.

Андрій Любка додав, що війна – це фронт, битви і смерть, але водночас це життя за багато кілометрів від лінії зіткнення, щоденний побут, рутина, нові реалії. Ця проза – про війну з тильного боку, зі спини, з тилу; про поїздки на фронт, волонтерство і щоденні виклики цивільного життя.

Багата на деталі, цікаві розповіді й описи реальних пригод, ця книжка створює панорамну картину життя в Україні під час війни. 

Крім цього, пан Андрій розповів студентам і присутнім про свій літературний шлях: як розпочалася його діяльність як поета, а згодом письменника, а також про свої досягнення. Автор пише прозу, короткі оповідання, есеїстику, перекладає художню літературу із сербської й хорватської на українську, з 2014 року живе як прозаїк, виступає й повністю працює як професійний письменник.

“Зустріч з Андрієм Любкою була надзвичайно цікавою й важливою з низки причин. По-перше, Андрій коротко розповів історію свого становлення як письменника. По-друге, він також розказав , як став одним із найбільш впізнаваних волонтерів країни. Його книжка «Війна з тильного боку» є фіксацією його волонтерського досвіду. Вдячність і шана за усе зроблене. Сподіваємось, що це не остання зустріч у стінах університету”,

розповів директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець.

Під час презентації відбулася дискусія, де всі охочі могли поставити запитання автору й отримати на них відповіді. Після презентації відбулась автограф-сесія з письменником.

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 2-го курсу спеціальності “Право” Аліна Загоровська:

“Я дуже вдячна, що змогла побувати сьогодні на презентації двох книг Андрія Любки. Завдяки цій зустрічі я зрозуміла, що відчуває автор, коли пише прозу чи поезію та як життєвий період, почуття впливають на процес створення шедевру. Усі охочі могли особисто поспілкуватися з письменником і поставити питання. Це стало поштовхом до прочитання книги, яку я змогла сьогодні придбати”.