Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Українські юристи в Каліфорнії: представниці НаУОА діляться враженнями від академічного візиту до UC Berkeley School of Law

23.02.2024

«Зібратися разом є початок. Триматися разом є прогрес. Працювати разом є успіх», - саме ці слова Генрі Форда стали лозунгом робочого академічного візиту директорки Навчально-наукового інституту права ім. І Малиновського, кандидатки юридичних наук, доцентки кафедри цивільно-правових дисциплін Ольги Балацької та викладачки кафедри теорії та історії держави і права НаУОА Марії Цип’ящук у UC Berkeley School of Law (Берклі, штат Каліфорнія, США), який входить у десятку найкращих правничих шкіл світу.

Робота впродовж двох тижнів була сфокусована за такими напрямами:

  • участь у подіях;
  • проведення гостьових лекцій;
  • поглиблення партнерства та сприяння взаємному розвитку;
  • відвідування лекцій, практикумів, семінарів;
  • робота з бібліотекою, ресурсами, базами даних;
  • розвиток юридичної клінічної освіти (Юридичні клініки).

«Наша команда впевнена, що саме цей підхід дозволив нам виявити сильні сторони кожного напряму та спрямувати зусилля на подальший успішний розвиток відповідно до поставлених завдань»,

зазначила Ольга Балацька.

Промовці Ольга Балацька та Марія Цип’ящук поділилися власним досвідом на двох панельних дискусіях. 7 лютого освітяни виступили основними спікерами Міжнародної панельної дискусії, присвяченої тематиці міжнародного реагування на воєнні злочини, злочини проти людяності й посилення міжнародних правових механізмів захисту прав людини після Революції Гідності 2013 року й анексії Криму в 2014 році. 

На панельній дискусії «Російські воєнні злочини та українські біженці: міжнародне право, збройні конфлікти та вимушене переміщення», яка відбулася в Каліфорнійському університеті, Юридичний коледж, Сан-Франциско, Центр гендерних досліджень та досліджень з питань біженців, українські спікерки виступили на тему «Статус біженців та внутрішньо переміщених осіб: державна допомога та відносини між ЄС та Україною». Під час дискусії викладачки розповіли про правовий статус біженців та внутрішньо переміщених осіб в Україні під час війни та про допомогу, яку отримують ті, хто постраждав внаслідок війни від держави та міжнародних інституцій, а саме: напрями волонтерської діяльності та динаміка змін у волонтерстві. Також було детально проаналізовано статистику, масштаби воєнних злочинів росії щодо України та закцентовано увагу учасників на спричинені наслідки збройної агресії.

Окрім того, пані Ользі та пані Марії вдалося стати учасниками події світового масштабу: «Вечір з Верховним комісаром ООН з прав людини», який був присвячений офіційній презентації протоколу Берклі щодо розслідування із використання відкритих цифрових даних за участі Верховного комісара ООН з прав людини ВолкераТюрка з нагоди 30-ї річниці заснування Центру з прав людини Школи права Берклі.

Протоколом Берклі було розроблено перші у світі міжнародні рекомендації щодо використання соціальних мереж та іншого онлайн-контенту при розслідуванні воєнних злочинів і порушень прав людини. Подія продемонструвала ексклюзивний огляд того як студенти Каліфорнійського університету в Берклі та співробітники Центру з прав людини використовували Протокол у розслідуванні навмисного засліплення іранських протестувальників для ООН.

Не залишили осторонь і викладацьку сферу діяльності. Зокрема Ольга Балацька та Марія Цип’ящук провели гостьові лекції для студентів-правників UC Berkeley School of Law на теми, які актуальні правникам в умовах воєнного стану. Зокрема це такі теми: «Верховенство права під час війни», «Основні принципи МГП: застосування та його порушення під час збройного конфлікту», «Екологічні злочини під час збройного конфлікту: в контексті війни в Україні. Екоцид», «Українські біженці: тимчасовий захист в ЄС».

Окрім цього, відбулася низка важливих зустрічей щодо налагодження глобальних міжнародних зв’язків з правовими дослідницькими центрами, такими як Center for Gender & Refugee Studies, Miller Institute for Global Challenges & The Law, Human Rights Center, Institute of European Studies, Institute of Slavic, East European, and Eurasian Studies, Центр імені Жана Моне з європейських студій.

Ольга Балацька та Марія Цип’ящук відвідали заняття почесних професорів Школи права Берклі, зокрема з конституційного права (Ервін Чемеринський), міжнародного гуманітарного права (Катеріна Лінос), екологічного права (Кейт Ястрем, Клара Лонг, Бред Адамс), документування воєнних злочинів (Алекса Коеніґ та Девід Барстоу), клінічної правничої освіти (Роксана Марі Альтгольц, Лаура Рілей, Ліс Семел).

Викладачок познайомили з порядком роботи, структурою, колективом бібліотеки Школи права Берклі, після чого вони отримали доступ до ресурсів колекції The Law Library, яка багата матеріалами з історії права та загального права, містить одну з найкращих у світі колекцій порівняльного права, міжнародного та прав людини, а також цивільного права.

Одним із напрямів роботи є співпраця між юридичними клініками правничих шкіл. Під час візиту відбулися неформальні дискусії, розмовний клуб клініцистів Інституту права ім. І. Малиновського та Школи права Берклі. Представники юридичних клінік обмінялися досвідом щодо організації роботи освітнього процесу, зокрема особливостями навчальних програм, використання сучасних технологій, подолання викликів, таких як епідемія та воєнний стан. Іноземні клініцисти дізналися, як функціонує Асоціація юридичних клінік України, а також українці поділилися деякими інсайдами про те, як війна вплинула на навчання студентів та як змінилася робота та потреби клієнтів. Вдалося домовитися про спільні заходи Юридичної клініки «Pro bono» із UC Berkeley School of Law для того, щоб ділитися досвідом й отримувати цінні знання у відповідь.

«Перш за все, ми висловлюємо глибоку повагу та вдячність декану Школи права Каліфорнійського університету Берклі Ервіну Чемеринському, команді його колег та студентів, Програмі USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity, й, зокрема, її юридичному раднику Артему Шаіпову, завдяки яким став можливим наш академічний візит у США. Для нас велика честь відвідати Школу права Берклі та стати носіями українства у час війни в Україні. Щиро дякуємо вам, вашим колегам та студентам за незабутні та надихаючі заняття, події, заходи та зустрічі під час двотижневого перебування на кампусі. Без сумніву, вони заклали фундамент наступним крокам та залишаться в наших серцях і пам'яті до кінця нашого життя»,

підсумувала Ольга Балацька.

 

Читати більше: