Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ректор Острозької академії Ігор Пасічник прочитав лекцію в межах 20-тої Літньої школи журналістики газети «День»

19.04.2024

18 квітня ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник прочитав лекцію «Феномен Острозької академії» для учасників 20-ої ювілейної школи журналістики газети «День» «Україна-Європа: проєкт майбутнього!» 

Під час зустрічі пан ректор розповів про історію університету від створення першого закладу вищої освіти у Східній Європі й діяльності князів Острозьких до сьогодення; визначних викладачів і випускників Острозької академії XVI століття; відродження університету, людей, які були причетними до цього процесу. 

«Перша й найважливіша роль випускників Острозької академії XVI століття в тому, що вони стали провідниками народу русинів, згуртували його. Також у великих містах вони організовували навчальні осередки, які давали можливість отримати освіту. Острозька академія – це явище не просто загальноукраїнське, а світове. Усе, що Східна Європа отримала вперше, а це буквар, читанка, азбука, філософська, світська, полемічна література, побачило світ у стінах Острозької академії. Найголовніше – це Острозька Біблія, яка є шедевром не тільки книгодрукування, але й інтелектуальним і духовним. Місія відродженої Острозької академії – сформувати українського інтелігента, справжнього українського громадянина, який готовий служити своїй Батьківщині»,

зазначив Ігор Пасічник.

Пан ректор додав, що багато студентів і випускників Острозької академії взяли участь у Літній школі журналістики газети «День» і стали відомими журналістами, а низка з них почала працювати в редакції газети «День».

«Ми пишаємося ними й дякуємо Ларисі Олексіївні за те, що започаткувала цю школу»,

додав Ігор Пасічник.

Головна редакторка газети «День» Лариса Івшина зауважила:

«Відродження Острозької академії провістило відродження розумної України. Ми повинні творити розумний простір. Зараз війна стала каталізатором того процесу, коли відбувається внутрішня українська інтеграція, щоб пройти до європейського дому. Можливо, саме це є основним завданням відродження Острозької академії, щоб вона була локомотивом приходу України, повернення її до європейського дому».

До слова, під час 20-ої ювілейної школи журналістики газети «День» спікери разом з учасниками говорять про адвокування інтересів України, особистий практичний досвід, історичну свідомість і лідерську позицію, інформаційну війну й пропаганду та наближення перемоги України.