Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги "Новомалин у просторі і часі: краєзнавче дослідження волинського села"

16.04.2024

16 квітня в Науковій бібліотеці Національного університету “Острозька академія” відбулася презентація фундаментального краєзнавчого видання "Новомалин у просторі і часі: краєзнавче дослідження волинського села".

Його присвячено пам'яті Анатолія Васильовича Мельника — професора Львівського національного університету імені Івана Франка, доктора географічних наук, уродженця села Новомалин.

Презентував видання кандидат біотехнічних наук, доцент Львівського національного університету ім. І.Франка, уродженець села Новомалин Микола Пшевлоцький.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулася директорка Наукової бібліотеки НаУОА Галина Цеп’юк: 

«Презентоване видання Миколою Пшевлоцьким - це грунтовне дослідження новомалинського краю, а саме цей термін у книзі використав Анатолій Мельник, співавтор видання, якому сьогодні була приурочена презентація. Книга є важливим доробком вивчення краєзнавства й історії. Адже саме такі поняття як патріотизм, національна свідомість розпочинаються зі знання рідного краю і є важливим моментом у вихованні молоді, що є майбутнім нашої країни».

Зустріч розпочали із вшанування пам’яті Анатолія Мельника хвилиною мовчання.

“Сьогодні маємо незвичну подію - презентацію книги, на якій почуємо не лише тексти, але й живу історію її створення. Попереду на вас чекає розповідь про те, як створювалося ця видання, хто стояв за його створенням, хто надавав допомогу і які кошти довелося витратити на цей процес. В основі цієї події - Микола Пшевлоцький, національно-патріотична особистість, яка здавна є другом Острозької академії. Сьогодні він завітав, щоб представити видання, яке, хоч і вийшло давно, проте досі не було офіційно представлене. Упевнений, що ця історія зацікавить кожного з нас і відкриє нові горизонти й залишить позитивні враження”, - зауважив директор арт-кластеру НаУОА, художник-реставратор, краєзнавець Микола Бендюк.

Пан Микола розповів, що Анатолій Мельник - автор концепції цієї книги.

Він проявив твердість і наполегливість, був надзвичайно послідовним, відданим науковій галузі, науковому напряму географії.

“З впевненістю можу гарантувати, що ця книга фундаментальна, унікальна, подібних в Україні немає, це плід праці багатьох людей.

Тут зібрано все: елементи природи навколо Новомалина, історія, соціум і традиції, культура”, - зауважив Микола Пшевлоцький.

Упродовж презентації Микола Пшевлоцький прочитав твір молодого юнака, онука Анатолія Мельника про Новомалин, яким вніс свою лепту в дату заснування села Новомалин, навколо якої ведуться дискусії.

Микола Іванович зазначив, що про Новомалин писав один із найгеніальніших, на його погляд, письменників - Улас Самчук :

“Новомалин - село із старовинною традицією й культурою, село, яке мало багато зв’язків із Дерманем”. 

У книзі описано тектоніку, геологію, геоморфологію, клімат, гідрографію, гідрологію, грунти й біологічний світ Новомалина. 

Наприкінці зустрічі всі присутні мали можливість поставити запитання спікеру й отримати на них відповіді.