Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Генерал-лейтенант армії США у відставці, екскомандувач американської армії у Європі Бен Ходжес продовжує читати лекції студентам Острозької академії

15.04.2024

15 квітня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася сьома лекція пана Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, екскомандувача американської армії у Європі. Тема лекції – «US policy vis a vis Israel and Hamas and the Gaza Strip conflict: lessons in diplomacy, the use of force, and broader implications for the Region and on Ukraine»

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

Презентуємо найважливіші цитати з лекції пана Бена Ходжеса:

  • Театр військових дій на Близькому Сході є причиною світової дестабілізації. По-перше, цей регіон важливий, бо там є багато запасів нафти й газу. По-друге, ці події впливають на хід війни росії проти України.
  • США постійно підтримують Ізраїль, тому що багато юдейського населення проживає в Америці й велика кількість американців - в Ізраїлі.
  • Цікаво спостерігати за тим, як атака Ірану на Ізраїль змінює хід подій. Уже ніхто не говорить про Газу. Іран мав можливість багато дізнатися про системи захисту Ізраїлю, адже було запущено сотні ракет і дронів, а ефективність атаки була майже нульова.
  • Наступним кроком може бути те, що обидві сторони плануватимуть подальшу боротьбу між собою, а це не вирішить конфлікт.
  • Нетаньягу варто чітко визначити мету боротьби з Іраном. Адже мета, поставлена Силам Оборони Ізраїлю щодо ХАМАСу, є чіткою – знищити ХАМАС. Хоч я не вважаю цю мету досяжною, бо наслідком тисяч невинних смертей є бажання молоді вступати до лав ХАМАСу. Це стало дилемою між ізраїльським й американським урядами і причиною політичних проблем американського президента.
  • Потрібно розуміти, що це не релігійна війна, а війна за територію й перед нами довгий шлях, який потрібно пройти.
  • Сполучені Штати прагнуть обмежити ескалацію конфлікту на Близькому Сході та в Україні. Повітряним силам НАТО варто було б зробити в Україні те саме, що в Ізраїлі – збивати своїми літаками російські ракети. Але до цього не слід долучатися Сполученим Штатам, що може кардинально змінити ситуацію.
  • Відомо, що до збиття ракет над Ізраїлем долучилося кілька країн, а також, що кілька країн були долучені до запуску цих ракет. Це означає, що Іран має вплив на деякі держави, які вороже налаштовані щодо Ізраїлю.
  • Народ Ірану не є настільки релігійним, як режим цієї країни. Іран потребує російських технологій, російської підтримки, щоб створити ядерну зброю. Тому завдання стоїть так, щоб Україна перемогла росію до того моменту, коли в Ірану з’явиться ця зброя; щоб ізолювати Іран від росії, що зменшить його спроможності створити ядерну зброю й можливості впливу на проксі. Якби Захід продемонстрував свої можливості протидіяти російському блефу з ядерною зброєю, це було б сигналом для Ірану.

«Коли чуєш слова генерала Ходжеса про те, що кожного разу, як він слухає глибокі і змістовні аналітичні роздуми й запитання студентів Острозької академії під час лекції, то вірить у світле майбутнє України, виникає думка, що наш університет на правильному шляху до виховання справжньої майбутньої еліти України, яка незабаром це майбутнє успішно й ефективно будуватиме»,

підсумував професор Едуард Балашов.



Читайте також: