Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Генерал-лейтенант армії США Бен Ходжес прочитав третю лекцію для студентів Острозької академії

31.08.2023

31 серпня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася третя лекція Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, старшого радника організації «Права людини понад усе». Тема – «Grand Strategy to counter Russia/China and the upcoming US elections, and the implications of both for Ukraine».

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

Презентуємо найважливіші цитати з лекції Бена Ходжеса:

- Кінець Другої світової війни, створення НАТО, міжнародних організацій, укладення низки міжнародних договорів поклали початок сучасному міжнародному порядку. Важливо розуміти суть цієї системи і для чого вона була створена. В основі міжнародного порядку закладені повага суверенітету, кордонів, повага й захист прав людини, свобода, справедливе правосуддя, зокрема відповідальність за воєнні злочини тощо. Уся ця система була створена, аби не допустити повторення світових воєн в майбутньому. На жаль, бачимо, що росія цілковито ігнорує й руйнує сучасний світовий порядок. Китай погрожує Тайваню. Наразі триває протистояння й наростання напруги між Заходом і Сходом.

- Колективний Захід нарешті зміг організуватися. Наразі орієнтовно 50 націй об'єднані разом, зокрема у своїх намірах допомагати Україні протидіяти агресії рф. Кремль ніколи не міг би подумати, що НАТО буде наскільки консолідоване. Найважливіший момент – це координація й узгодженість дій цих 50 націй. Тут важливо визначати пріоритети й враховувати ризики. На жаль, деякі лідери не роблять ті речі, які б нам хотілося. Наприклад, досить прикро, що президент США Байден досі не надав далекобійні ракети ATACAMS для України. Дуже важливо мати чітку й грамотну Велику стратегію, у складі якої були б всі ризики, окреслені пріоритети, наявні ресурси й якість координації між партнерами. Якщо ми будемо дотримуватися цієї стратегії, то Китай більше не становитиме загрози, а росія остаточно залишиться у скрутному становищі без явних переваг.

- Досить важливу роль мають лідери країн, зокрема президент США Джозеф Байден. Він повинен доносити американському народу, чому робить певні кроки, зокрема щодо України. Атмосфера президентських виборів уже відчувається у США, тому Байден безумовно над цим працює. Це буде складний період для моєї країни. Проте за весь час свого існування США уже мали справу з різними викликами і труднощами, наша виборча система не ідеальна, проте вона стійка, однак з'являється багато тиску й дезінформації. Є побоювання, що це може призвести до зменшення підтримки України в боротьбі з росією. Проте до виборів ще багато часу, і все може змінитися. Але я впевнений, що більшість американців підтримує український народ, а нинішній президент США Байден має підтримку в Конгресі. Наша стійкість і сильне американське лідерство є неймовірно важливими. 

- Три тижні тому в західних ЗМІ з'являлися різні статті, що стосувалися українського контрнаступу. Усі вони переважно критикували його перебіг і були досить песимістичні. Вважаю, що такими діями створювався тиск, який мав призвести до початку переговорів між Україною та рф. Проте останнім часом дуже багато чого змінилося і ми маємо справді хороші новини. Учора це навіть відзначив Єнс Столтенберг. Контрнаступ відбувається успішно, проте, на жаль, повільніше, ніж ми б хотіли. Дуже важливо дивитися на український контрнаступ ширше. Тобто це не лише певна кількість наземних військових операцій, а й багато інших складових. Зокрема, дії на морі, суші, воді, в кібер- та інформаційному просторі, операції із застосуванням дронів (особливо морських), які, вважаю, є досить успішними та інноваційними, санкційна політика тощо. Основним завдання нинішнього контрнаступу є перерізання сухопутного шляху до Криму, ізоляція півострова і в подальшому завдання ударів углиб по військово-логістичних базах, що безумовно становлять загрозу Україні. Тому контрнаступ – це досить складне поняття, яке охоплює дуже широкий і комплексний спектр дій, операцій і компонентів. Загалом я залишаюся оптимістом у цьому питанні.

«Студентам Острозької академії неймовірно пощастило слухати курс лекцій відомого військового експерта світового масштабу, екскомандувача Сухопутних військ США, генерал-лейтенанта у відставці Бена Ходжеса. Генерал Ходжес неодноразово відзначав високий аналітичний та інтелектуальний рівень запитань від студентів НаУОА. Маємо домовленість із паном генералом про продовження презентації його лекцій нашим студентам упродовж цілого навчального року й запрошуємо студентів і викладачів долучатися. Неодмінно запросимо генерала Ходжеса відвідати Острозьку академію після перемоги й прочитати його захопливі лекції офлайн у стінах найпершого закладу вищої освіти!»,

підсумував Едуард Балашов.

 

Читайте також: