Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася всеукраїнська наукова конференція «Острозькі культурологічні читання»

31.03.2023

31 березня у Національному університеті «Острозька академія» відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Острозькі культурологічні читання». Участь у ній взяли понад 40 науковців – студентів, аспірантів та вчених. Конференція стала традиційним науковим заходом, який організовує кафедра філософії та культурного менеджменту.

Відкрив конференцію доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук. Він наголосив:

“Тематика конференції надзвичайно цікава та різноманітна: від історії культури до теоретичних аспектів розуміння культури, філософії культури. Я вдячний колегам, які долучилися, зокрема тим, хто доєднався з інших університетів. Сьогодні нам всім нелегко. Однак інтелектуальний фронт надзвичайно важливий, адже його розвитком ми демонструємо агресору, що попри все розвиваємо українську науку, культуру та освіту”.

Конференція поділена на три секції:

  • Теорія культури / Філософія культури.
  • Історія культури / Фольклористика.
  • Соціологія культури / Культурна політика.

З вітальним словом до учасників та презентацією університету також доєднався кандидат філософських наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту НаУОА Максим Карповець:

“Приємно, що острозькі культурологічні читання вже стали традицією. Хоч і з невеликою тривалістю, але з фундаментальністю і ґрунтовністю. Ми намагаємося докладати зусилля для того, щоб розвивати українську науку та культуру, та навіть пропонувати інновації. Зокрема, в Острозькій академії цьогоріч впроваджується нова освітня програма на кафедрі філософії та культурного менеджменту “Кіберкультура”. Невеликим колективом кафедри ми працюємо над культурологічним журналом, підготовкою семінарів та монографій”.

Він наголосив, що доповіді надзвичайно актуальні. Вони стосуються не стандартних культурологічних мотивів, які ми звикли чути, а незвичних сучасних площин, проблем та викликів. У багатьох доповідях фігурує проблематика війни. Він наголосив, що серед доповідачів є не лише досвідчені науковці – доктори наук, професори, але присутні й молоді науковці – зокрема студенти.

Докторка філософських наук, доцентка, завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА Марія Петрушкевич зазначила, що інтелектуальне життя сьогодні – це величезний виклик для нас. Кожен і кожна з нас у своїй тематиці відкриває для себе українську культуру, її можливості та потенціал.

До слова, у конференції взяли участь представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ «ДДПУ», Рівненського державного гуманітарного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет», Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Львівського національного університету імені Івана Франка, Харківської державної академії культури, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Центру гуманітарної освіти НАН України, Маріупольського державного університету, а також учениця 8 класу Харківської гімназії №163.