Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії продовжується цикл лекцій генерал-лейтенанта армії США Бена Ходжеса

29.09.2023

28 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася четверта лекція Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, старшого радника організації «Права людини понад усе». Тема – «Prospects for the establishment of an International Tribunal for russia».

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

Презентуємо найважливіші цитати з лекції Бена Ходжеса:

- Розмовляти про перспективи започаткування міжнародного трибуналу для росії є чудовою ідеєю. На мою думку, сьогоднішній візит Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до Києва – це хороша новина. Цілком можливо, що він увійде в історію як найкращий Генсек альянсу. Те, що він відвідує Київ, завжди є хорошим сигналом – він тут для того, щоб запевнити українське керівництво й український народ у продовженні підтримки України Північноатлантичним альянсом. 

- Багато хто з нас зараз спостерігає за американськими політиками й турбується про те, чи не зменшиться підтримка США. Звісно, існує така ймовірність через вибори, що наближаються. Деякі люди бачать у цьому політичну можливість. Я вважаю, що американському президентові потрібно пояснити для американців, чому перемога України над росією є важливою. Адже йдеться про міжнародний порядок, заснований на правилах, повазі до міжнародного права, суверенітету, міжнародних договорів, повазі до свободи пересування й прав людини. Усе це принципи, які є важливими для американців і ці принципи були порушені росією в Україні. Упевнений, що Конгрес продовжить підтримувати Україну. 

- Сполучені Штати, як і Україна, як і росія не є підписантами Римського статуту. США не хотіли приєднатися до нього, оскільки ми були не впевнені, чи наші до наших солдатів будуть ставитися відповідно. Наразі Міністерство оборони США погодилося долучитися до збору доказів, які можуть бути використані в судовій справі проти путіна, військового командування і його оточення. Багато людей та організацій зацікавлені в тому, щоб притягнути росію до відповідальності, й чим більше міст буде звільнено, тим більше ми дізнаємося про російську жорстокість.

- Не так давно Анналена Бербок закликала до створення міжнародного трибуналу. Він є корисний тим, що може звертатись до злочинів, на які не поширюється юрисдикція МКС. Але це також спричинить нові виклики, оскільки трибунал ще не існує, і нам потрібно запустити його діяльність. Очевидно, що росія робитиме все можливе, аби зірвати його створення і, можливо, Китай також буде перешкоджати. Важливим моментом є те, що росія ніколи не притягалася до відповідальності за її злочини. Допоки росія не програє війну Україні, вона не братиме до уваги минуле й ніколи не зміниться. 

- Дрони повністю змінюють характер війни. Ми знаємо, що природа війни не змінюється, проте характер, завдяки новим технологіям – так. Сполученим Штатам завжди потрібно тримати флот, показуючи свою міць у Тихому океані. Авіаносці не протримались би й хвилини без інших допоміжних суден, які захищають їх від ракет й інших загроз. Китайський ж флот спроєктований не для глобальних операцій, натомість для захисту свого узбережжя. Україна – країна, у якої не має свого власного традиційного флоту, однак, вона змусила чорноморський флот військово-морських сил рф, назва якого звучить більш вражаюче, ніж сам флот у реальному житті, не наближатися до українського узбережжя.

- Країни, які колись були частиною радянської імперії або які перебували під тиском москви, розуміють що це таке. Ось чому ці держави надають більше допомоги Україні. І зараз Україна веде військові дії, а ми підтримуємо її. Ми опинилися в такій ситуації через те, що Захід упустив можливість діяти раніше. США були бездіяльними, коли росія вторглася в Грузію. Ми нічого не зробили, коли росіяни переступили червону лінію президента Обами в Сирії. Захід нічого не зробив, коли росія вторглася в Україну у 2014.

Наприкінці зустрічі Бен Ходжес запропонував студентам і викладачам Острозької академії провести спільний дослідницький проєкт на тему досягнення справедливості в інформаційній сфері, створення міжнародного трибуналу для справедливого засудження злочинів росії та інших актуальних питань.

 

Читайте також: