Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

У межах Відкритого університету Острозької академії відбулася лекція Ксенії Бондар

22.05.2023

22 травня в Острозькій академії відбулася лекція докторки геологічних наук, геофізика, представниці громадської організації «Фонд Великий Льох» Ксенії Бондар на тему: «Де похований гетьман Петро Сагайдачний? Результати георадарного сканування».

«Острозька академія піклується про традицію, яка стоїть біля її витоків, тобто історичну спадщину університету 16 та початку 17 століття. Тема лекції стосується безпосередньо Острогіани та нашого славетного випускника – гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного, який є знаковою і символічною постаттю, адже є духовним патроном Збройних сил України. Саме те, як працюють сьогодні ЗСУ, дозволяє нам у нинішніх умовах проводити такого роду заходи»,

наголосив модератор зустрічі, проректор з науково-педагогічної роботи, професор Дмитро Шевчук.

«У минулому народи споруджували пращурам величні пантеони, піраміди, кургани, меморіальні комплекси, мавзолеї. Вороги добре знали, що якщо знищити знищивши ці символи, можна позбавити народ історичної пам'яті, перетворити на, так би мовити, юрбу манкуртів, людей без роду і племені, сліпих виконавців чужої волі. Цим і пояснюється те, що в Україні майже немає могил її державних, культурних і військових діячів. Гетьманів спочатку знищували фізично, а потім плюндрували, грабували й сприйняли їхні могили ну і зрештою, прагнули знищили пам'ять про них»,

зазначила Ксенія Бондар на початку лекції. 

Вона наголосила, що в цих умовах наше суспільство потребує створення пантеону національних героїв. Це надзвичайно кропітка відповідальна справа, якій повинна передувати велика пошукова і науково дослідна робота. Така робота зараз ведеться, зокрема громадськими організаціями. Накопичуються нові дані про місцезнаходження і долю поховань визначних українських діячів, завдяки яким наприкінці 20 століття мрія про незалежність стала реальністю.

Слухачі лекції мали змогу ознайомитися з результатами георадарного сканування, які свідчать про можливе місце поховання гетьмана.

«Перспектива та ймовірність знаходження поховання гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного не є нульовими, адже ми маємо достатню кількість достовірних історичних свідчень про його поховання і не маємо відомостей про знищення могили. Але однозначну відповідь можуть дати лише ґрунтовні археологічні дослідження на місці фундаментів Богоявленського собору на основі результатів георадарного сканування»,

підсумувала Ксенія Бондар.

Під час дискусії заступник директора з наукової роботи «Державного історико-культурного заповідника міста Острога» Андрій Брижук наголосив, що в Острозі перспективним напрямком досліджень є знаходження місця поховання засновників Острозької академії Василя-Костянтина Острозького та Гальшки Острозької.

Відкритий університет Острозької академії – це цикл публічних науково-популярних онлайн-лекцій експертів Острозької академії та з інших університетів для широкої аудиторії.