Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21.02.2023

Щороку 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови, заснований ЮНЕСКО в 1999 році. Мова – це історія народу, найважливіший засіб спілкування і пізнання світу.

Помічниця ректора з освітнього менеджменту, доцентка, кандидатка економічних наук, відповідальна секретарка Приймальної комісії НаУОА Юлія Харчук зауважила:

«Українська мова - унікальна, милозвучна, багата на епітети й порівняння, вишукана і найкраща у цілому світі для нас українців. Дякую долі, що я українка, з радістю спілкуюся й пишу вірші українською мовою. Мрію, що всі українці розмовлятимуть рідною українською мовою і викорінять із свого буття мову ворога. Наша українська мова - наша гордість, мова нашої перемоги й незламності, щасливого майбутнього й незалежності! Бережімо її, плекаймо! Адже мова - це не лише засіб комунікації, це наша душа!».

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зазначив:

«Сьогодні як ніколи важливо вшановувати українську мову, яка для багатьох патріотів була і є причиною переслідувань, знущань і глузувань із боку ворога. Не випадково після руйнування житлових і культурних будівель Маріуполя російська влада почала спалювати українські книжки, добре розуміючи, що знищення української літератури, а з нею і мови, є частиною знищення української нації. Однак ми сьогодні бачимо початок другого дихання, повернення до джерел рідної мови, тому продовжуємо боронити мовний фронт, плекати українське слово й поширювати його у великий світ».

Завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук додав:

«Хто ми? Нарід чи чернь? Нація чи маса?». Як запитально-пророче звучать ці слова Уласа Самчука... Чи мають українці сьогодні однозначну відповідь? На жаль, ні. А вже варто було б зрозуміти, що одним зі складників формування української нації є її величність українська мова. Там, де вона не звучала, свистять кулі й вибухають снаряди. Там, де вона не звучала, палають бібліотеки і школи. Тому мова – це перша ознака, яка відрізняє нас від окупанта. «Заговори, щоб я тебе побачив». Ці слова Сократа не втратили сенсу через тисячі років. Зараз, як ніколи, українська нація повинна це усвідомити (на жаль, декому не допомагають і зруйновані будинки й понівечені життя) та об'єднати себе українською мовою. Це наша зброя, зброя майбутнього, зброя перемоги!».

Едуард Балашов, доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА, зазначив, що знання англійської мови сприяє розвитку розумового потенціалу, розширенню світогляду, професійному зростанню особистості:

«Володіння англійською допомагає наполегливо рухатись до своєї мети й долати всі труднощі, дозволяє вести листування й переговори з іноземними партнерами, писати наукові праці, статті й публікувати наукові здобутки у закордонних фахових виданнях. Це істотно підвищує перспективи успішності професійної кар'єри. Англійська мова – це вікно у навколишній світ».

Софія Лозюк, керівниця Консультаційного центру для абітурієнтів, керівниця профорієнтаційного корпусу НаУОА наголосила:

«Уважаю, що Міжнародний день мови надзвичайно важливий саме для українців, оскільки наша держава у війні, а мова – це кордон, який не посунеш танками, не перетнеш ракетами й не перекреслиш авіанальотами. Я, українська філологиня, щиро сподіваюся, що одного дня всі українці заговорять рідною мовою, збагнуть, що це код нації та ніколи не дозволять ворогу знаходити привід наступу саме в «язике».