Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія продовжує активно співпрацювати з шотландським університетом Сент-Ендрюса

19.09.2023

У листопаді 2022 року Національний університет «Острозька академія» підписав угоду про співпрацю із шотландським університетом Сент-Ендрюса.

Співпраця між університетами стала можливою в межах програми TWINNING та за сприяння Cormack Consultancy Group.

Від початку підписання угоди університети одразу налагодили надзвичайно ефективну співпрацю, а також відбуваються постійні зустрічі з працівниками Глобального офісу Університету Сент-Ендрюса.

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зазначив:

«Наша співпраця з Університетом Сент-Ендрюса (Шотландія) розпочалася ще задовго до гранту. Зокрема, ми з Оксаною Пухонською провели лекцію для аспірантів, магістрантів Університету Сент-Ендрюса, розповідаючи про важливість питання культурної пам’яті під час війни й про всі виклики, із якими стикнулася українська культура й наша нація упродовж останніх двох років».

Це був перший крок до більш тривалої співпраці, що відобразилася в грантовому проєкті «Партнерство між Острозькою академією та Університетом Сент-Ендрюса для розбудови суспільних гуманітарних наук та культурної стійкості в Україні» за сприяння програми партнерства університетів Twinning. 

«Зокрема, ми співпрацюємо з двома викладачками шотландського університету, а саме Вікторією Донован та Емілі Файнер, які особливо зацікавлені в питанні української культури й літератури. Загалом, університет Сент-Ендрюса, як один із кращих закладів вищої освіти Великої Британії, надзвичайно відкритий і лояльний до співпраці»,

зауважив Максим Карповець.

За словами пана Максима, частиною проєкту був візит низки науковців до Шотландії Університету Сент-Ендрюса, де вони перейняли академічний досвід, працювали в науковій бібліотеці, а також долучилися до проєкту «Testimonies from the War» з архівування досвідів українців, які після повномасштабного російського вторгнення в Україну змушені були виїхати за кордон. 

«По-друге, проєкт також стосувався низки воркшопів, зокрема в Даремському університеті (Англія), де ми частково долучилися до іншого важливого британсько-українського проєкту – «Роз/архівування пост/індустрії». Ще брали участь у воркшопах у Сент-Ендрюсі, і нещодавно були у Львові, в Центрі міської історії, де обговорили виклики міжнародної співпраці під час війни й проблеми історичної пам’яті»,

додав Максим Карповець.

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець, директорка музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк, заступниця директора ННІСГМ з наукової роботи та питань якості освіти Зоя Столяр, доцентка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання Наталія Кулеша й доцентка кафедри журналістики та PR менеджменту Зоряна Годунок у межах проєкту взяли участь у воркшопах і семінарах, провели спільні з британськими колегами конференції в Шотландії і зараз продовжують працювати над власними дослідженнями.

Участь у проєкті беруть також такі викладачі Острозької академії: помічник ректора з міжнародного співробітництва та фандрайзингу Едуард Балашов, старша викладачка кафедри української мови і літератури Христина Карповець, викладач кафедри міжнародних відносин Богдан Новак і викладачка кафедри англійської мови та літератури Юлія Ковальчук. Вони досліджують міжкультурну комунікацію, регіональну ідентичність і (мета)когнітивну психологію в Україні.

«Зараз ми на стадії обговорення подальших шляхів співпраці з Університетом Сент-Ендрюса. Також хочемо розвинути низку ініціатив, пов’язаних із публічною наукою, популяризацією академічних досліджень поза університетом, поглибленням українських студій у Шотландії, а також міждисциплінарних проєктів на межі літературознавства, культурології, історії та українських студій. Надзвичайно задоволені співпрацею з Університетом Сент-Ендрюса, відкритістю шотландських колег до української проблематики, глибинним розумінням нашої ситуації і щирим бажанням допомогти передусім академічній і науковій спільноті України вистояти під час війни з росією»,

підсумував Максим Карповець.

Активно співпрацює зі школою комп'ютерних наук Університету Сент-Ендрюса економічний факультет Національного університету «Острозька академія».

Декан економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент Олександр Новоселецький зазначив, що в межах відкритого університету Острозької академії відбуваються гостьові лекції викладачів Університету Сент-Ендрюса, зокрема викладачі школи менеджменту та школи комп'ютерних наук діляться своїми напрацюваннями й досвідом з актуальних питань сьогодення.

У межах співпраці Острозька академія отримала спеціалізоване обладнання для безконтактного сканування цінних книг, видань і документів від Університету Сент-Ендрюса.

«Студенти й викладачі економічного факультету вже залучені до проєкту, який реалізує школа комп'ютерних наук Сент-Ендрюса. Ми налагоджуємо тісну співпрацю з нашими колегами й ведемо перемовини про прослуховування онлайн-курсів для студентів двох університетів»,

додав Олександр Новоселецький.

Директорка Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Балацька зауважила, що вже відбулась робоча зустріч із директором школи міжнародних відносин університету Сент-Ендрюса:

«Ми погодили напрями співпраці між школою та Інститутом права Острозької академії, зокрема щодо проведення освітніх заходів. Спочатку співробітництво буде полягати в проведенні гостьових лекцій викладачами інституцій, участі в наукових заходах, проєктах, які реалізуються університетами. Згодом також маємо намір розробити спільну освітню програму «Право» для студентів магістерського рівня освіти, а саме – європейське право, що на сьогодні є актуальним з огляду на євроінтеграційні процеси в державі».

Директорка Навчально-наукового інституту лінгвістики, кандидатка психологічних наук, доцентка Інна Ковальчук підсумувала, що також планується організація програми подвійних дипломів на магістерському рівні за освітньо-професійною програмою «Language Mediation and TESOL».  

Помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, професор Едуард Балашов відзначив: 

«Ми пишаємося тісною співпрацею з найкращим університетом Великобританії – Університетом Сент-Ендрюс, який зовсім нещодавно посів перше місце в рейтингу найкращих університетів одночасно за версіями газет «The Times» та «Guardian» University Guide 2024, вперше випередивши Оксфорд і Кембридж у рейтингах цих двох найвідоміших британських видань. Сердечно вітаємо колег із Сент-Ендрюса й бажаємо подальших успіхів!»

Щиро дякуємо Університету Сент-Ендрюса за таку важливу підтримку в умовах війни. Ми дуже цінуємо вашу допомогу і сподіваємося на продовження плідної, ефективної співпраці!

 

Читайте також: