Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2023: панельна дискусія «Політичні партії в Україні під час воєнного стану»

19.05.2023

У межах Днів науки 2023 19 травня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася панельна дискусія «Політичні партії в Україні під час воєнного стану».

Серед спікерів - Віталій Лебедюк, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри національної безпеки та політології НаУОА, а також Михайло Балик, представник Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області.

«Тема дискусії була обрана не випадково, оскільки згідно з циклічністю політичного процесу в Україні, чергові парламентські вибори повинні відбутися 29 жовтня 2023 року. Однак відповідно до Конституції України, вибори не можуть проводитися під час воєнного стану. І тут виникає найбільша проблема, оскільки парламентські вибори відбудуться через 90 днів після завершення воєнного стану в Україні. Тому під час дискусії із представниками Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області ми намагалися дати відповідь на основні інституційні питання»,

зазначив Віталій Лебедюк.

Серед питань, розглянутих під час зустрічі, такі:

  • за якою виборчою системою відбудуться вибори;
  • чи зможуть внутрішні й зовнішні переміщені особи скористатися своїм виборчим правом;
  • чи будуть застосовуватися інші форми голосування, окрім безпосередньої участі виборців на виборчих дільницях;
  • чи вдасться актуалізувати реєстр виборців, сформувати виборчі комісії і забезпечити конкурентність під час виборчої кампанії.

«Із цими викликами ми зіткнемось у найближчому майбутньому, тому вже важливо обговорювати ці проблеми»,

підсумував Віталій Лебедюк.