Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулися Дні науки-2023

19.05.2023

У Національному університеті «Острозька академія» упродовж 15-19 травня відбувалися Дні науки 2023. Цьогоріч XXVІІІ студентсько-викладацьку конференцію проведуть у змішаному форматі: онлайн і офлайн. Участь у ній взяли не лише науково-педагогічні працівники, студенти та аспіранти НаОУА, а також науковці інших освітніх і наукових інституцій, експерти, учні та студенти наукових ліцеїв і коледжів.

Загалом у рамках Днів науки було проведено 59 наукових заходів, з них: 37 наукових секцій; 12 круглих столів; 4 презентації видань, наукових центрів, гуртків; 1 постерна секція. Також відбулося 5 панельних дискусій, серед яких: «Культурологія в Україні: шляхи розвитку»; «Вузький коридор для українського Левіафана, або що чекає українську державу після війни?»; «Деколонізація українського освітньо-наукового простору»; «Чи / Як мріє людство про штучний інтелект?»; «Якими мають стати українські університети?».

Із 15 до 19 травня Навчально-науковий інститут соціально-гуманітарного менеджменту НаУОА провів такі секції: «Актуальні проблеми сучасної культури»; «Актуальні питання історії української та світової культури»; «Актуальні питання філософії та релігієзнавства»; «Актуальні питання стилістики, лінгводидактики й культури української мови»; «Сучасний український лексикон у семантико-когнітивному і граматичному вимірі»; «Літературні напрями і творчі шукання українських письменників кінця ХІХ – початку ХХІ століття»; «Літературна Острогіана ХХ – початку ХХІ століття»; «Актуальні питання психології»; «Актуальні проблеми функціювання українського медіапростору»; «Соціальна та загальна гігієна, епідеміологія, біобезпека»; «Актуальні питання психічного здоров’я»; «Психофізична реабілітація»; а також круглі столи: «Актуальні питання виховання в сучасній системі вітчизняної освіти»; «Медіапроєкти» і щорічний круглий стіл на гендерну тематику «Культурний фронт: вклад жінок у боротьбу України за незалежність»; постерну секцію «Способи та практичні інструменти ефективної взаємодії учасників освітнього процесу під час війни».

На економічному факультеті в рамках Днів науки були проведені секції: «Менеджмент організацій в Україні: проблеми, інновації, перспективи розвитку»; «Проєктування та розробка програмного забезпечення»; «Актуальні питання економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій»; «Напрями фіскальної політики для відновлення економіки України»; «Обліково-аналітичне забезпечення діяльності суб’єктів господарювання в умовах невизначеності»; круглі столи: «Особливості функціонування бізнесу в умовах воєнного стану»; «Особливості функціонування банківської системи в умовах воєнного стану»; «Бізнес-аналітика як основа фінансової стійкості суб’єктів господарювання»; а також науковий дискурс «Страховий ринок України: галузевий контекст», у рамках якого відбулася презентація командних проєктів.

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки провів такі секції: «Внутрішні виміри політики під час війни»; «Політичні актори та інституційні правила в Україні»; «Виклики та загрози сучасній системі міжнародної безпеки»; «Сучасні напрями соціальних комунікацій в інформаційному просторі»; «Менеджмент інновацій та актуальні питання розвитку інформаційного простору»; «Актуальні питання міжнародних відносин»; «Країнознавство та міжнародний туризм»; «Історія України»; «Історія історіографії та джерелознавство»; «Російсько-українська війна. 2014-2023 рр.»; «Острогіана. Волиніана»; круглі столи «Колабораціонізм в Україні під час російсько-української війни» і «Європа і світовий порядок в умовах російсько-української війни: об’єднання заходу і розділення решти»; дискусію «Політичні партії в Україні під час воєнного стану».

Також у рамках програми WARN – Академічна протидія гібридним загрозам (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP) та програми НАТО «Наука заради миру і безпеки») провели секції «Гібридні загрози системі національної безпеки України» і «Виклики та загрози системі національної безпеки України».

Ще одними із заходів, приурочених до Днів науки НаУОА 2023, стали презентація видання кандидатки історичних наук, доцентки кафедри національної безпеки та політології НаУОА Інни Шостак «CO NAM MÓWIĄ UCZNIOWIE Z UKRAINY ORAZ ICH RODZICE?» (2022); презентація підручника доктора юридичних наук, ст. наукового співробітника, професора, завідувача кафедри національної безпеки та політології Миколи Романова «Основи територіальної оборони України» (2022).

Також був проведений науково-практичний онлайн-круглий стіл студентів і молодих учених «Нова інформаційна ситуація та тенденції альтернативного розвитку ЗМК в Україні». У рамках круглого столу відбулася презентація результатів діяльності науково-практичної лабораторії «Студія стратегічних комунікацій».

Упродовж Днів науки в НаУОА в Навчально-науковому інституті права ім. І. Малиновського відбулося три круглі столи: «Актуальні проблеми кримінального права та процесу»; «Сучасні тенденції розвитку законодавства України в умовах воєнного стану»; «Правове регулювання прав людини у сфері приватного права».

На факультеті романо-германських мов відбулися заходи в таких секціях: «Сучасні технології викладання англійської мови та літератури»; «Актуальні проблеми методики викладання іноземних мов у вітчизняних закладах освіти»; «Actual problems of the russian-Ukrainian war»; «Прикладні лінгвістичні дослідження в умовах міжкультурної комунікації»; «Лексичні і фразеологічні аспекти дискурсу»; «Сучасні мовознавчі, педагогічні та методологічні аспекти викладання англійської мови як іноземної».

Серед загальноакадемічних заходів: секція «Соціально-економічні та культурні проєкти учнів для територіальних громад»; презентація видавництва «Гельветика»; інтелектуальний турнір від СНТ «Академік» і Братства спудеїв НаУОА.

«Програма Днів науки була дуже насиченою. Нам вдалося провести багато різних заходів: секційних засідань, круглих столів, презентаційкниг, дискусій. Цього року, як і попередні роки, до нас приєдналося чимало науковців з українських і закордонних університетів. Вдячний усім колегам за організацію і проведення наукових заходів у межах нашої студентсько-викладацької конференції»,

зазначив доктор філософських наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.

На завершення підсумкового засідання Днів науки НаУОА грамотами Острозької академії, Департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної ради були відзначені викладачі, аспіранти і студенти нашого університету, які мають значні наукові досягнення.