Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

18 травня – Всесвітній день вишиванки

18.05.2023

У третій четвер травня ми відзначаємо Всесвітній день вишиванки, який цього року припадає на 18 травня. Ми вирішили запитати в професорсько-викладацького складу і студентів Національного університету «Острозька академія» про важливість Дня вишиванки, зокрема в контексті сьогоднішніх подій. 

Доктор педагогічних наук, професор, академік АН ВШ України, заслужений працівник освіти України Іван Хом’як зазначив:

«День вишиванки набув значення міжнародного свята, особливо зараз, у час геноцидної війни. Народна традиція носіння етнічного вишитого українського одягу згуртовує нашу націю в боротьбі із кровожерливим ворогом. Сорочка, вишита бабусею, мамою, дружиною, – потужний оберіг від будь-якого лиха, глибинний генетичний код кожного українця. Пам’ятаймо про це й активно демонструймо національну солідарність у День вишиванки!»

Докторка філософії в галузі права, голова Комісії з питань якості освіти, помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти Марія Матвійчук наголосила:

«Вишиванка для мене – це символ української сили і квітучості. Адже саме в ній закладено нерозривний зв'язок поколінь. Вишиванка є одягом вільних людей та українською зброєю для боротьби з агресором».

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зауважив:

«Вишиванка є національним здобутком і матеріальною спадщиною українців. Водночас вона єднає покоління, ідентифікує певну групу з тим чи тим узором свого регіону, вказує на більш глибокі й важливі коди, що обрамлюють народ у єдине ціле. Сьогодні українців у вишиванках впізнають у всьому світі. Тому День вишиванки важливий своїм єднанням, відчуттям єдності й самобутності, бажанням розповісти про себе якомога більше попри увесь біль війни і втрати».

Кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова теж наголосила, що День вишиванки – не лише свято національної культури, але і спосіб висловити свою підтримку й солідарність з Україною та українцями у всьому світі:

«Це також особливий день, коли люди можуть репрезентувати свою індивідуальність через вибір вишитої сорочки, яка стала популярним елементом сучасного стилю, що синкретизує в собі і волю, і любов, і жагу до перемоги й прагнення до свободи».

За словами пані Юлії, є декілька аспектів, чому для українців важливо святкувати цей день:

  • культурна ідентичність. Вишиванка – це символ української культури й національного самоусвідомлення, що експлікує світові нашу унікальну національну спадщину і традиції;
  • вишиванка – це рідкісна рукодільна техніка, яка передається з покоління до покоління. Святкування Дня вишиванки сприяє популяризації такого унікального мистецтва й підтримці майстрів, які зберігають цю традицію і розвивають її;
  • День вишиванки – свято любові до своєї країни, її культури, історії і традицій. Цей день дозволяє українцям по-особливому висловити своє захоплення ненькою-Україною й продемонструвати всьому світові, що вони пишаються своїм корінням і культурою;
  • комунікаційний аспект. Святкування Дня вишиванки стало для нас своєрідним символом національної єдності. У цей день люди незалежно від свого віку, статі, соціального становища чи політичних переконань інтегруються у єдиному українському символі, демонструючи підтримку й любов до своєї країни.

«Особливо у воєнний період варто не забувати про наш своєрідний символ національної єдності!»,

додала Юлія Маслова.

Студентка 1-го курсу факультету романо-германських мов Анастасія Печоріна підсумувала:

«В умовах війни як ніколи потрібно плекати традицію свята Дня вишиванки, адже це невід'ємний атрибут української культури та історії. Ми повинні з гордістю носити вишиванки незважаючи ні на що, бо це символ нашої незламності й віра в перемогу».