Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулися Дні ідей

18.07.2023

17 липня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися Дні ідей, мета яких сприяти спільнодії та синергії лідерів як на національному, так і на місцевому рівнях. Організатори заходу - Аспен Інститут Київ та Імпакт Хаб Одеса.

На початку заходу зі вступним словом звернулася виконавча директорка Аспен Інститут Київ Юлія Тичківська:

«Ми як Аспен Інститут віримо в силу ціннісних спільнот, інвестуємо багато наших зусиль, щоб шукати синергію з тими ціннісними спільнотами, які поділяють наші місію та бачення. Дуже радію, що перша подія відбувається саме в Острозькій академії, у цих чудових історичних стінах, і що ми маємо нагоду разом взаємодіяти в межах цієї ініціативи».

Під час заходу відбулися дві панельні дискусії: «Національна та громадянська ідентичність - складова національної стійкості», а також «Волонтерство та меценатство, сьогодення й майбутнє». Серед спікерів:

  • Оксен Лісовий (міністр освіти і науки України);
  • Олександра Кольцова (громадська діячка, співачка);
  • Андрій Зелінський (політолог, військовий капелан УГКЦ).
  • Віталій Коваль (голова Рівненської ОВА);
  • Ігор Пасічник (ректор Національного університету «Острозька академія»);
  • Михайло Весельський (автор і меценат «Проєкту Радовель»);
  • Ірина Іванчик (засновниця благодійного фонду «Повір у себе»).

Ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник зазначив:

«У зв'язку з тим, що Острозька академія зараз стала продуцентом нових ідей не тільки в освіті, а й соціальних, політичних сферах, і на базі університету відбувається дуже багато заходів, то закономірно, що Дні ідей проходять саме в нас. Відродження Острозької академії є прикладом національного волонтерства й меценатства. Під час Днів ідей ми мали можливість послухати чудових спікерів і порушити проблеми, які сьогодні постали перед українським меценатством і волонтерством, насамперед це проблема навчання, виховання і формування свідомості. Вважаю, що ці ідеї мали хороший резонанс».

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий наголосив, що зараз Україна набуває небувалої у своїй історії суб'єктності, така ж унікальна ситуація в освіті:

«Сьогодні ми маємо багато можливостей для розвитку освіти в нашій державі, маємо шанс збудувати освіту, базовану на цінностях. Цінності - це інструмент, тісно пов’язаний із речами, які дуже турбують українців, наприклад добробут, безпека. Усі вони стосуються свободи, гідності, правди. На основі правди сьогодні базується право, на основі права працює економіка в правовій державі, економіка формує добробут людини. Усі ці ціннісні орієнтири інтегровуються у зміст і культуру освітнього середовища».

Голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль зазначив:

«Острозька академія має сьогодні велику стратегічну роль у відродженні освіти, тому що це перший заклад вищої освіти в Україні, заснований у 1576 році. Та вертикаль, яка йде від одного з перших випускників університету Петра Конашевича-Сагайдачного до одного з нещодавніх випускників Валерія Залужного, - це про мислення, створення нових сенсів і про натхнення із стін університету».

Автор і меценат «Проєкту Радовель» Михайло Весельський підсумував:

«Острозька академія - це місце державотворення, із якого повинне початися відродження України, її справжня розбудова. Саме у цьому закладі завжди продукувалися ідеї, тому організатори невипадково обрали Острозьку академію для проведення заходу. Ідеї, які ми обговорили, будуть мати наслідки, продовження принаймні в деталізаціях обговорення, конкретних практичних проєктах».