Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відбулася Всеукраїнська конференція «Ословлення простору у світлі сучасних філологічних наук»

17.03.2023

17 березня на базі Національного університету «Острозька академія» відбулася Всеукраїнська наукова інтернет-конференція «Ословлення простору у світлі сучасних філологічних наук». 

Із вітальним словом до учасників звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук:

«ХХ століття заклало розуміння того, що мова відіграє важливе значення не тільки в описі, комунікації, але й творінні, зокрема у просторі. Учасники сьогоднішнього заходу будуть порушувати надзвичайно актуальні питання. Назва конференції ще раз підтвердила те, наскільки красивою є українська мова. Адже ословлення – це неймовірна мовна естетика. Щиро вдячний кафедрі української мови і літератури за організацію конференції».

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зазначив, що тема ословлення простору цікава й поза науковим академічним дискурсом:

«Питання простору, локусу, репрезентації й презентації простору сьогодні стають наріжними в контексті фізичної боротьби за свободу і відвойовування географічного простору, яке нашаровується на відвойовування символічного простору, тобто нашого права на місто, землю, країну. Закономірно, що ці теми представлені в низці доповідей. Бажаю всім плідної, цікавої, результативної роботи під час конференції».

Докторка філологічних наук, професорка, модераторка Олександра Вісич зауважила:

«Щиро вітаю всіх учасників на конференції. Дякую всім, хто в такий складний час знайшов можливість долучитися й підтримати нашу ініціативу, поділитися своїми напрацюваннями, ідеями. Ми віримо, що тема простору посідає важливе місце в сучасних наукових дослідженнях. Починаючи з ХХ століття, цей концепт став першорядним у філологійних студіях. Переконані, що вивчення ословлення простору є актуальною проблемою. Сьогодні як ніколи ми гостро відчуваємо, якою дорогою для нас є кожна точка на мапі України, за яку наші воїни ведуть героїчну боротьбу».

Конференція складалася з пленарного засідання, секції 1 «Актуалізація категорії «Простір» у сучасних міждисциплінарних гуманітарних студіях»; секції 2 «Сучасні інтерпретації текстів у світлі просторових характеристик: від давнини до сучасности»; секції 3 «Осмислення простору в сучасній мовознавчій та педагогічній парадигмі».

Робота конференції відбулася за такими напрямами:

  1. Категорія «простір» у міждисциплінарному вимірі гуманітаристики.
  2. Топоніміка і культурна самопрезентація: виклики сьогодення.
  3. Концептосфера простору.
  4. Семіотика простору в тексті.
  5. Ландшафт у літературі як націєтворчий образ: типологія та динаміка.
  6. Мандрівний дискурс в українській та світовій літературі.
  7. Простір в імагологічних і геопоетичних студіях.
  8. Простір у педагогічній діяльності вчителя-словесника.

Враженнями від участі в конференції поділилася керівниця профорієнтаційного корпусу НаУОА Софія Лозюк:

«Я рада, що на базі Острозької академії попри війну чи інші перешкоди проводяться такі конференції. Ми обговорили багато тем, присвячених подіям сьогодення, і це прекрасно, оскільки наша держава існує і буде існувати завдяки таким людям. Мені було надзвичайно приємно послухати доповіді світил української філології та суміжних сфер. Після такого насиченого цікавими тезами дня можу сказати, що приємно виснажена й наповнена мотивацією водночас. Щиро вдячна організаторам і доповідачам. Чекаю схожої конференції після перемоги».