Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії долучилися до святкування Дня єднання і Дня Державного Герба

17.02.2023

17 лютого в Національному університеті «Острозька академія» відбувся святковий захід, приурочений до Дня єднання і Дня Державного Герба. Дійство провели у змішаній формі – наживо й онлайн через застосунок Google Meet.

Зі вступним словом звернувся ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник:

«Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати дві визначні події в історії нашої держави - День єднання і День Державного герба. «Боже нам єдності дай». Такими словам ми зверталися до Господа рівно рік тому, відзначаючи День єдності. Тоді ще більшість із нас не вірила в те, що через декілька днів почнеться ця несправедлива, вбивча, страшна війна на наших теренах. Але Господь почув наші молитви, об’єднав Україну, українців і вони стали на захист Вітчизни. Сотні тисяч добровольців, військових, волонтерів зараз захищають країну і віддають за неї найдорожче - своє життя. 

Кожна держава має свої атрибути. В України - це синьо-жовтий стяг, Гімн і тризуб. Не знаю, у якій державі герб так щедро политий кров’ю її патріотів, як наш тризуб. Від початку його існування мільйони українців віддавали свої життя саме за цей символ, бо в ньому закодований генокод нашої нації, її найбільше прагнення, слово, яке є для кожного з нас святим - воля. Саме за наш прапор, гімн, тризуб і волю зараз об’єдналися бійці Збройних сил України і весь народ для того, щоб перемогти ворога. І саме ці атрибути дали можливість об’єднатися у свій час і під Оршею вперше розбити московитів під проводом нашого князя Костянтина Острозького. Саме ці символи - герб, гімн, прапор, мова, наш потяг до волі, єднання - дають абсолютне переконання, що московити будуть розбиті вдруге під проводом легендарного полководця, нашого випускника, Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Ворог хоче знищити наші традиції, атрибути, мову, волю, роз'єднати нас і знищити як націю і як державу. Але наша історія, боротьба, згуртування навколо атрибутів говорять про те, що Україна й українці були, є і будуть жити вічно!»

Після цього відбулося вшанування пам’яті полеглих захисників, зокрема викладачів і випускників НаУОА, а також мирного населення під час війни. Далі студенти внесли Державний Прапор України.

Однією з центральних подій заходу було вручення для колективу НаУОА за дорученням головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного прапора України з підписами поранених бійців на знак вдячності за систематичну допомогу госпіталям Запоріжжя та Дніпра.

Начальник відділення цивільно-військового співробітництва управління ОК «Захід», полковник Андрій Рисюк зазначив:

«Дякую вам за те, що відвідали поранених, зрозуміли, наскільки це важливо. Кожен поранений, отримуючи від вас допомогу, повертається у стрій. Від імені Головнокомандувача ЗСУ дякую вам за те, що показуєте приклад для всієї України. Завдяки вам у лікувальні заклади завітало дуже багато державних діячів, а низка народних обранців звернули увагу на лікування наших захисників».

Генерал-майор СБУ, випускник Острозької академії Володимир Пахнюк додав:

«Тризуб має тисячолітню історію боротьби українського народу за незалежність, свободу, волю. Бажаємо, щоб такий тризуб був у всіх навчальних закладах нашої держави. Острозька академія була першою, хочеться, щоб вона першою цей меседж розповсюдила на всю Україну».

Після цього почесними відзнаками оперативного угруповання військ «Запоріжжя» нагородили студентів Острозької академії за активну волонтерську діяльність.

«Вручаючи ці нагороди, ми хочемо показати навчальним закладам, що кожен студент, - це маленька цеглина нашого будинку під назвою Україна. Кожен із нас може й має право робити добро. Ваш навчальний заклад, який є альма-матір’ю всіх навчальних закладів України, є фаворитом у цій діяльності, а це надзвичайно цінно»,

додав Андрій Рисюк.

Студентка 5 курсу спеціальності 052 Політологія Лілія Павленко підсумувала:

«Від імені всіх присутніх хочу висловити вам слова подяки. Надзвичайно приємно отримувати такі нагороди. Це не тільки ознака гордості, це ще й нагадування, додаткова мотивація, що війна не закінчилася і нам усім тут, на місцях, потрібно працювати й надалі. Кожен по-своєму важливий, робить внесок у нашу перемогу. Дякую, що бережете наш спокій. Слава Україні!»

Наприкінці заходу всі присутні виконали Державний Гімн України.