Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки 2023: презентація підручника «Основи територіальної оборони України»

16.05.2023

16 травня в межах Днів науки 2023 в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація підручника «Основи територіальної оборони». Це навчальне видання було підготовлене авторським колективом, у який увійшли: Микола Романов, Микола Стрельбицький та Микола Погребицький. Підручник містить теоретичні основи та окремі практичні підходи щодо підготовки і виконання керівниками органів державного управління та самоврядування завдань територіальної оброни.

У нинішніх умовах повномасштабної війни організація територіальної оборони є першочерговим завданням для місцевої влади. Автори підручника зосереджують увагу на чинниках, що впливають на стан військово-політичної ситуації в Україні та навколо неї, основні напрямки зміни оперативної ситуації, форми, методи та засоби, які можуть використовуватися штабами територіальної оборони для вирішення покладених на них завдань. Окрему увагу зосереджено на ролі добровольчих формувань в обороні країні.

«Національний університет «Острозька академія» – це перший заклад в Україні, який у 2017 році відкрив спеціальність «Національна безпека». Ми піонери. Зважаючи на нашу практику, інші заклади вищої освіти України теж відкрили таку спеціальність. Вона є актуальною, особливо зараз під час воєнного стану. Ми готуємо фахівців для безпекового сектору. Важливим у цій сфері є цивільний захист, зокрема питання територіальної оборони. Острозька академія впровадила у спеціальність «Національна безпека» окрему дисципліну «Територіальна оборона України». Щоб мати навчально-методичну базу, колектив викладачів кафедри національної безпеки та політології НаУОА, а також співробітники Національної академії СБ України підготували ґрунтовний навчально-методичний підручник «Основи територіальної оборони України». У ньому розкрито такі важливі питання, як: організаційна основа побудови територіальної оборони, навчання кадрів територіальної оборони, їх підготовка»,

зазначив у своєму виступі доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри національної безпеки та політології Микола Романова.

Особливістю цього підручника є те, що в ньому детально розкриваються питання, які в жодному іншому підручнику не висвітлюються. Зокрема це організація національного спротиву на окупованих територіях, питання організації і тактики партизанської підпільної боротьби. Підручник підготовлено відповідно до навчальної програми студентів і робочого навчального плану. Він проходить безпосередню апробацію під час лекційних і семінарських занять. Крім того, підручник передано багатьом зацікавленим особам, які мають справу з організацією територіальної оборони в нашій державі.