Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся перший випуск магістрів громадського здоров’я

15.07.2023

15 липня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся перший випуск магістрів спеціальності 229 Громадське здоров’я галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

На початку заходу з вітальним словом до випускників-магістрів звернувся ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник:

«Ви повинні пишатися тим, що отримуєте не просто диплом, а диплом Національного університету «Острозька академія», який є не тільки всеукраїнським, але і світовим брендом. Випускники Острозької академії заклали підмурки нашої майбутньої української державності. Зараз Україна потребує патріотів, людей, які б організували націю. Ваше покликання – стати провідниками нації. Бажаю вам ніколи не зрадити своїх альма-матер».

Урочисту церемонію вручення дипломів магістрам спеціальності 229 Громадське здоров’я проводили ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, доктор медичних наук, професор Ігор Гущук, а також генеральний директор ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов.

«Вітаю сьогоднішніх випускників, магістрів громадського здоров’я, які є першими не тільки в історії нашого університету, а й в Україні. Ця спеціальність у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» є єдиною, яка відповідно до Урядової постанови має підтвердження 4 шифрів за міжнародною класифікацією: 0413 – Management and administration (Управління та адміністрування); 0988 – Inter-disciplinary programmes and qualifications involving health and welfare (Міждисциплінарні програми та кваліфікації, що стосуються охорони здоров’я та добробуту); 1021 – Community sanitation (Громадська гігієна та санітарія); 1022 – Occupational health and safety (Охорона праці та безпека)»,

зауважив Ігор Гущук.

Він додав, що і сьогодні під час російської військової агресії, і після нашої перемоги над окупантами питання щодо безпечного середовища життєдіяльності людини, санітарного й епідемічного благополуччя територій, протидії ядерним, хімічним і біологічним загрозам є надзвичайно актуальними для України. 

«Після війни особливо східні й південні регіони будуть у важкому стані. І фахівці з громадського здоров’я не тільки як менеджери системи охорони здоров’я, але і як експерти з оцінки і моніторингу безпеки середовища життєдіяльності, з оцінки медико-екологічних ризиків, організації заходів із протидії надзвичайним ситуаціям у сфері громадського здоров’я будуть вкрай необхідні на всіх рівнях управління. Ви сьогодні єдині в Україні фахівці зі своїм світоглядом, який поєднав найкращі світові й вітчизняні практики, зокрема протизаконно ліквідованої Держсанепідслужби. Ніколи не забувайте, що ви є випускниками найпрестижнішого вишу у європейському регіоні – Острозької академії, і з гордістю несіть у світ й виконуйте благородну місію з охорони й захисту здоров’я людини. Успіхів вам»,

підсумував Ігор Гущук.

Роман Сафонов зазначив, що Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України та регіональні центри відповідно до Закону України «Про систему громадського здоров’я», – це державні інституції, які є головними провідниками ідеології попередження, профілактики захворювань, підтримки безпечного середовища життєдіяльності й реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я. 

«З Ігорем Віталійовичем і кафедрою громадського здоров’я в нас налагоджені багаторічні тісні професійні зв’язки від моменту її створення: ми брали активну участь в обговоренні й рецензуванні освітньої програми для бакалаврів, а потім і для магістрів громадського здоров’я; наші спеціалісти залучались для визначення тематичних напрямів під час формування навчальних дисциплін; наші лабораторії є базою практики для здобувачів, де вони можуть набути практичні компетенції, а оперативні підрозділи допомагають засвоїти професійні навички для майбутніх фахівців. Я мав нагоду неодноразово зустрічатись на відкритих лекціях із сьогоднішніми випускниками, і, знаючи рівень їхньої підготовки, із задоволенням запрошую їх до нас на роботу в Рівненський центр контролю та профілактики хвороб. Зараз ми готові максимально працевлаштувати випускників, які цього потребують»,

додав Роман Сафонов.

Слова вдячності від спільноти випускників висловила Марія Маринич:

«Сьогодні для нас особливий день. Усі ми відчуваємо неймовірні емоції, адже є випускниками прекрасної Острозької академії. Дякуємо за ці особливі роки навчання попри пандемію, а зараз і війну. Вдячні кафедрі, викладачам, заочному відділенню за те, що йшли вперед із нами. Будемо продовжувати крокувати разом з Острозькою академією».

 

Більше фотографій із події за покликанням: https://drive.google.com/drive/folders/10xvs7kn50NV97HJY9pE4J2XLh-kocJy2