Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги «Дикий Захід Східної Європи» Павла Казаріна

10.10.2023

10 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги «Дикий Захід Східної Європи» Павла Казаріна – відомого українського журналіста, публіциста, солдата Збройних сил України.

Ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник звернувся зі вступним словом:

«Ця несправедлива війна вносить у наше життя, особливо емоційне, студентське, свої корективи. Водночас ви – молоді люди, майбутнє, і повинні жити, творити, щоб потім будувати ту країну, про яку ми мріяли. І тому час від часу в Острозькій академії відбуваються події, зустрічі з особистостями, які залишаються в нашій пам'яті, в наших серцях і найбільше покращують нашу емоційність. Однією з таких подій є зустріч із Павлом Казаріним – особистістю з великої літери».

Під час зустрічі зі студентами Павло Казарін розповів про особисту трансформацію, спричинену роками війни в Україні, шлях пошуку власної ідентичності, а також про свою книгу «Дикий Захід Східної Європи», яка отримала відзнаку «Книга року ВВС-2022» в категорії «Есеїстика»:

«Книга «Дикий Захід Східної Європи» – про зміни, які відбуваються в країні, у якій триває війна. Досить довго ми вважали, що війна – це щось із нашого минулого, а потім ми звикали до термінів, таких як, наприклад, війна низької інтенсивності. А останніх майже два роки ми розуміємо, як насправді виглядає війна, коли вона не обмежується певними гібридними історіями. Коли я писав свою книгу, то намагався підсумувати всі зміни, які відбулися з нами з 2014-го до 2021-го року. Ця книга про те, як змінюється ідентичність, що є сумою подій, які сталися і які не сталися в нашому житті. Зміни відбуваються навколо нас. Головне пам'ятати, що агентом цих змін може бути кожен».

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зазначив:

«Зустріч із Павлом Казаріним надзвичайно важлива з погляду знайомства наших студентів із тим, як людина проходила складний шлях пошуку своєї ідентичності аж до моменту служіння в Збройних силах України. «Дикий захід Східної Європи» – це книга не тільки журналіста, публіциста, публічного інтелектуала, але загалом українця, який не народився в україномовному середовищі. Це складна історія прийняття боротьби і усвідомлення себе як українця. Тому це приклад того, яким може бути сучасний українець, як він може формулювати свою позицію, ціннісну версію світу. Презентація цієї книги надихає студентів ставати кращими».

Враженнями поділилася студентка 2-го курсу спеціальності «Політологія» Маргарита Якуб:

«У нас була прекрасна, чудова зустріч із Павлом Казаріним. Я до неї готувалася, бо для мене пан Павло – це кумир, на темах і тезах якого зростала. Для мене це важлива людина».

Студент 3-го курсу спеціальності «Журналістика» Юрій Штокалюк додав:

«Дуже радий, що до Острозької академії завітав Павло Казарін і розповів про свою книгу. Щасливий бути сьогодні на цій зустрічі й навіть придбати книгу з автографом пана Павла. Ми не задумуємося часто про речі, які здаються очевидними, наприклад, власну ідентичність. І ця зустріч довела, що варто про це думати частіше. Адже такі роздуми, дискусії, розмови, як сьогодні, справді показують те, що ми маємо свою ідентичність, повинні про неї говорити, не забувати й показувати усьому світові, хто ми є».

Наприкінці зустрічі Павло Казарін підсумував:

«Для мене важливо бути сьогодні тут. Я завжди зустрічався з людьми, які завершували навчання в Острозькій академії, але це мій перший досвід перебування на території цього навчального закладу. Острозька академія вражає».