Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студентки Острозької академії – учасниці літньої школи «Історія та держава. Європейська спадщина в публічному дискурсі»

13.03.2023

У рамках проєкту «Солідарність з Україною – європейські університети» упродовж 6-10 березня в Палаці Дембіни за посередництва й підтримки Університету ім. Адама Міцкевича в Познані відбулася літня школа «Історія та держава. Європейська спадщина в публічному дискурсі». Серед учасників – студентки Національного університету «Острозька академія».

У перший день відбулося офіційне відкриття літньої школи за участі пані Йоанни Барщ, проректора УАМ, професора Рафала Вітковського, доктора Костянтина Мазура. Також Костянтин Мазур презентував студентам Університет Адама Міцкевича, консорціум EPICUR і розповів про міждисциплінарність на власному прикладі.

Загалом під час літньої школи учасники мали можливість послухати такі лекції: 

  • «Катинський розстріл – факти і важка спадщина» доктора Бартломея Гарчика; 
  • «Акція «Вісла». Про дискурс публічного простору», «Українсько-польська специфіка репрезентації історичних подій у ЗМІ (мовний контекст)», «Про історію говорять різними мовами. Якісні бази даних та громадські проєкти», «Якісні методи дослідження в історії та соціальних науках. Про свідчення історії» докторки Маґдалени Лахович; 
  • «Соціальне архівування» докторки Магдалени Герудай-Кєльчевської; 
  • «Українці в Другій Речі Посполитій» професора Марека Фіґури; 
  • «30 років незалежної Естонії – туристичний наратив про спадщину СРСР» Якуба Адам'яка, Магдалени Хоєцької, Жанети Кордус; 
  • «Історія і держава. Альтернативна культура Білорусі» проф. д-р Ганни Барвенави.

Також студентки організували український вечір, під час якого готували українські національні страви; літературний вечір, у межах якого декламували поезію; відвідали центр шифрування «Енігма», бібліотеку Collegium Historicum на історичному факультеті Університету ім. Адама Міцкевича, зустрілися з академічним гуртком студентів-східознавців.

Едуард Балашов, доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА зазначив:

«Участь студентів НаУОА в подібних міжнародних проєктах є традиційною частиною реалізації стратегії інтернаціоналізації і сприяє формуванню справжніх свідомих українців-патріотів нашої країни, які розуміють, що Україна була, є і буде важливою і невід’ємною частиною Європи. Радіємо, що студенти всіх факультетів Острозької академії були серед учасників школи. Щиро дякуємо організаторам Літньої школи – Університету ім. Адама Міцкевича в Познані і сподіваємося на продовження й розширення співпраці в майбутньому».

Враженнями від участі в літній школі поділилася студентка 2 курсу Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Валерія Рубель:

«Літня школа «Історія та держава. Європейська спадщина в публічному дискурсі» – це безліч можливостей, знайомств не тільки з людьми, але й з культурою Польщі; важливими як для нас, так і для поляків моментів в історії. Як студентці мені надзвичайно сподобалося взяти участь у цьому заході».

Студентка 2 курсу Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Анастасія Стрельченко підсумувала:

«Summer School – це дуже цінна можливість. Це місце, де я насамперед зустріла багатьох прекрасних людей, відчула легку й невимушену атмосферу та отримала цінний досвід для подальшого навчання. Під час перебування в Дебінському палаці ми прослухали цікаві й актуальні лекції від викладачів університету імені Адама Міцкевича. Крім того, позанавчальна діяльність, така як вогнище, літературний вечір, приготування українських страв, дала можливість поспілкуватись і гарно провести час».

До слова, всі учасники літньої школи отримали сертифікати.