Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

9 травня – День Європи в Україні

09.05.2023

Відповідно до указу Президента України Володимира Зеленського №266/2023 Про День Європи тепер щороку 9 травня в Україні спільно з державами Європейського Союзу відзначатимуть День Європи. 

Доктор політичних наук, професор кафедри національної безпеки та політології Юрій Мацієвський зауважив:

«За рішенням перенести святкування дня Європи з 20 на 9 травня є бажання відмежуватися від старої радянської традиції – відзначення дня перемоги. З іншого боку, таким кроком Україна демонструє своє бажання приєднатися до європейської спільноти, яка відзначає цей день саме 9 травня».

Кандидат наук з державного управління, доцент кафедри національної безпеки та політології Віталій Лебедюк додав, що ухвалене рішення досить актуальне, бо є частиною приналежності до європейських цінностей і традицій:

«Для нас це також свідчення того, що ми повинні розірвати так звану «пуповину», якою радянський союз, а тепер росія, прагнули і прагнуть культивувати совєтську міфотворчість. Усі ми сьогодні важкою ціною вкотре виборюємо свою незалежність від цих пострадянських пут».

Докторка філософії з політичних наук, старша викладачка кафедри національної безпеки та політології Оксана Балашова наголосила, що починаючи з перших інституційних кроків до обʼєднаної Європи, а саме 1950 року (славної Декларації Шумана), країни та інституції ЄС стабільно відзначають День Європи 9 травня розгортанням прапора.

«Виглядає так, що ця дата (9 травня, а не третя неділя травня, як було з 2003 року), «зручна» для пом'якшення історичної пам'яті, для зміщення акцентів із минулого на майбутнє. Не применшуються в жодному разі заслуги й перемоги українців у Другій світової війні, їх внесок у глобальну перемогу миру на континенті»,

додала Оксана Балашова.

За словами пані Оксани, cпадщина радянщини за часів повномасштабного російського вторгнення стала, як ніколи болючою, огидною та неприйнятною, а компромісне рішення Президента України паралельно пропонує встановити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

«Знову ж таки, суспільні запити гармоніюють із таким підходом. Отже, Україні та її непереможному народу достатньо сміливості й потенціалу приймати власні рішення, можливо, не завжди в останню мить, що правда. Уже не має ні в кого сумнівів, що народ України хоче бачити дуже чітку межу між нашими європейськими цінностями та амбіціями агресора. День Європи 9 травня – це черговий вибір у напрямку європейського майбутнього!»,

підсумувала Оксана Балашова.

Кандидатка політичних наук, старша викладачка кафедри міжнародних відносин, керівниця Інформаційного центру Євросоюзу НаУОА Ольга Близняк зауважила, що символізм навколо цих дат сьогодні більш, ніж очевидний:

«З одного боку, демонструємо Європі, що 8 і 9 травня для нас архіважливі, бо ми також частина великої європейської сім’ї, прагнемо до спокійного, мирного й гідного життя у спільному європейському домі, сповідуючи єдині цінності та ідеали! Ми спільно з нашими партнерами боремося зі злом ХХІ століття і єдині у цій боротьбі! З іншого боку, встановлення державного свята Дня Європи 9 травня нехай продемонструє усьому світові і передусім країні-терористу ХХІ ст., що в цій кривавій війні Україна неодмінно переможе. Ми поборемо країну зла силою єдності, незламності духу, нескореності і щирою любов’ю до своєї держави! Слава Україні!»

День Європи, разом із єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

Сьогодні Україна продовжує боротися за європейські цінності й демократію. Важливо про це не забувати, а також вірити, що ми обов’язково переможемо ворога! Усе буде Україна!