Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Одна, як та пташка»

09.03.2023

Постать Тараса Шевченка стала визначальною для всієї української нації. Цьогоріч виповнюється 209 років з дня народження поета. З цієї нагоди студенти першого та другого курсів спеціальності української філології навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту восьмого березня на чолі зі старшим викладачем кафедри української мови і літератури Миненком Юрієм Васильовичем провели круглий стіл.

Зі своїми доповідями виступили другокурсниці Гонтар Катерина, Крицька Ольга та Октисюк Аня, ведучою заходу була Суржишин Марія. Жваве обговорення викликала компаративна доповідь «Трагедія синовбивства у творах «Гайдамаки» Т. Шевченка і «Тарас Бульба» М. Гоголя» Крицької О., зокрема емоційна напруженість, що її викликають у читача сцени вбивства в обох творах. Новаторською була розвідка «Психологізм у поемі Т. Шевченка «Катерина» Гонтар К. Доповідачка зосередила свою увагу на зміні душевних поривань головної героїні. Викриття аморальності російського самодержавства – у центрі доповіді «Викриття абсурдності монологу великої імперії в поемі «Кавказ» Т. Шевченка» Октисюк А. Студентка розкрила значення цитати «усі ми в золоті і голі». На її думку, йдеться про матеріальне багатство і духовну убогість. Наприкінці заходу було розкрито родинну і сімейну тематику у поезії Т. Шевченка 1849 р. У своїх творах поет постійно шкодує, що йому так і не вдалося створити власної сім’ї, натомість він отримав покарання засланням.

Загалом захід допоміг студентам краще зрозуміти поетичні рядки Шевченка, поглибити усвідомлення закладеного у них змісту та повніше розкрити особистість митця-пророка, твори якого залишаються актуальними й до сьогодні.