Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся марафон грамотности

08.09.2023

Щорічно 8 вересня Міжнародна організація ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотности. Цьогоріч Національний університет «Острозька академія» знову приєднався до його святкування. Викладачі кафедри української мови і літератури вже вп’яте організували інтелектуальний марафон грамотности. Першокурсники виконували завдання на виправлення помилок у легендах про Острог. Дистанція спортивного марафону з бігу – 42 км 195 м, про що символізували 43 помилки в тексті.

«Ми щороку проводимо такий інтелектуальний марафон грамотности, бо для нас цей день дуже важливий. Зокрема ми розглядаємо грамотність як обов’язкову складову частину академічної доброчесності. Грамотність – це не тільки грамотно писати, але й грамотно працювати з інформацією, джерелами інформації. Дуже вдячна колегам із кафедри української мови і літератури за організацію цього заходу. Переконана, що він буде цікавим, пізнавальним і корисним для вас»,

зазначила докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж.

Участь в інтелектуальному марафоні взяла 41 команда. Виконуючи завдання, студенти мали проявити кмітливість, згуртованість, а ще – знання норм української мови. 

Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови і літератури Віталій Максимчук зауважив, що вплив Острозької академії XVI століття на грамотність українців був доволі потужним, бо за «Граматикою» Мелетія Смотрицького навчалися учні України й інших слов’янських країн понад 150 років.

«Кожен українець, особливо в сучасних умовах, повинен бути грамотним у контексті наявності критичного мислення, дотримання правил академічної доброчесності, з погляду використання державної мови – української. Сьогоднішні завдання спрямовані саме на це»,

підсумувала кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри української мови і літератури Зоя Столяр.

Перше місце в марафоні грамотности посіла команда «Фотографині», друге – «Респект», а третє – «Колегіанти», «Перші дзвоники», «Академісти», «Квіточки».