Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Гущук взяв участь у Всеукраїнській науковій конференції з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови»

09.10.2023

Завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА, доктор медичних наук, професор Ігор Гущук взяв участь у Всеукраїнській науковій конференції з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови». Захід відбувся 5-6 жовтня в Ужгороді на базі ДВНЗ «Ужгородський національний університет» МОН України. 

Цей захід був ініційований Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я МОЗ України і проходив за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Упродовж 2 днів відбулось 2 пленарних і 9 паралельних секцій. Зокрема 5 жовтня були такі сесії:

  • пленарна сесія 1 – пріоритети розвитку системи громадського здоров’я в умовах війни та післявоєнного відновлення:
  • сесія 1 – еволюція системи громадського здоров’я: основні новації Закону «Про систему громадського здоров’я», місце і роль основних партнерів системи;
  • сесія 2 – вплив війни на громадське здоров’я в Україні та можливі шляхи подолання негативних наслідків військової агресії для системи збереження здоров’я населення;
  • сесія 3 – оптимізація підготовки кваліфікованих спеціалістів для системи громадського здоров’я.

6 жовтня проходили такі сесії:

  • сесія 4 – ключова роль підходу «Єдине здоров’я» (One Health) в умовах війни та післявоєнної відбудови;
  • сесія 5 – місце програм громадського здоров’я у забезпеченні універсального доступу до базових медичних послуг в умовах війни;
  • сесія 6 – забезпечення якості наукових досліджень у сфері громадського здоров’я та впровадження їх результатів у політики на різних рівнях (національному, обласному та місцевому);
  • сесія 7 – біозахист та біобезпека в умовах війни і надзвичайних ситуацій;
  • сесія 8 – лідерство громад у розвитку системи громадського здоров’я на місцевому рівні;
  • сесія 9 – створення сучасної системи кризової комунікації у сфері громадського здоров’я;
  • пленарна сесія 2 – прийняття резолюції конференції та презентація Всеукраїнської асоціації громадського здоров’я України.

Як зазначив Ігор Гущук, у цій конференції виступали вітчизняні й зарубіжні фахівці у сфері громадського здоров’я, науковці, практики, науково-педагогічні працівники, представники недержавних інституцій.

Відкрив конференцію і брав участь у роботі секцій Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Я мав змогу виступити перед фаховим середовищем з актуальних питань громадського здоров’я, зокрема взяти участь у фасилітованій дискусії «Шляхи розвитку системи підготовки кадрів у сфері громадського здоров’я в Україні та перспективи формування ринку праці професіоналів із громадського здоров’я». Зараз оформляється відповідна Резолюція конференції, яка, на мою думку, буде мати відповідне реагування і впровадження на різних рівнях управління щодо розбудови вітчизняної системи охорони громадського здоров’я»,

зазначив Ігор Гущук.