Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся тренінг для амбасадорів навчальної гри з протидії насильству «КРОК»

06.02.2023

6 лютого в Національному університеті «Острозька академія відбулася навчально-тренінгова сесія для шкільних психологів Рівненщини. У результаті навчання вони стануть амбасадорами навчальної гри з протидії насильству «КРОК». Одним із партнерів реалізації проєкту є саме Острозька академія.

Захід складався з двох частин. Спочатку Михайло Іващук, викладач кафедри журналістики та PR менеджменту, продактменеджер ГО «ЕТ СЕТЕРА» виступив зі вступним словом, розповів детальніше про цю громадську організацію.

Після цього кандидатка юридичних наук, старша викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін, медіаторка, адвокатка Ольга Шминдрук презентувала тему «Як говорити з дітьми про насильство?». Спікерка закцентувала увагу на насильстві, його видах, формах й індикаторах кожного з видів насильства; також зауважила про булінг, його ознаки, як йому протидіяти і як з ним боротися.

Під час другої частини заходу Вадим Любомирський, керівник Психологічної служби НаУОА, практичний психолог розповівпро емоційну сферу та її особливості в дітей і підлітків; актуальні проєкти Психологічної служби НаУОА та їх цінність.

Студентка 3 курсу спеціальності 061 Журналістика, керівниця ГО «ЕТ СЕТЕРА» Анна Щерба наголосила:

«Ми працюємо зі шкільними психологами, бо для нас важливо створити певні умови для дітей, щоб вони могли отримувати якісну допомогу, почувати себе комфортно, ділитися своїми емоціями. Прагнемо, щоб гру «КРОК» використовували психологи і цей інструмент безпосередньо впливав на життя кожного школяра».

КРОК – це новий унікальний інструмент у роботі з дітьми для психологів. Він поєднує в собі казкотерапевтичні методики й гейміфікацію. Це дає змогу дитині в ненав'язливий спосіб:

  • €навчитися ідентифікувати ситуації з проявами насильства;
  • €зрозуміти, які дії виконувати в ситуаціях із проявами насильства;
  • €усвідомити, що подібне трапляється, незалежно від дій та особистості дитини;
  • €пережити демо-стресову ситуацію в грі, щоб не оцінювати негативно себе і свої емоції у випадку потрапляння вситуації з насильством.

Вікторія Стасюк, авторка сценаріїв гри «КРОК» зазначила учасникам рекомендації щодо використання цієї гри, зокрема формат гри, особливості її проведення, а також додаткові інструменти. Перевагами гри, за словами Вікторії Стасюк, є візуалізація, конфіденційність й узагальнений вибір.

Наприкінці заходу відбулася ігрова сесія «КРОК», під час якої шкільні психологи змогли протестувати гру.

«Діти зараз комунікують переважно через телефон, тому для них гра «КРОК» буде надзвичайно цікавою. Завдяки цій грі ми зможемо простіше й легше спілкуватися з дітьми через звичний для них гаджет»,

ділиться враженнями практична психологиня Дубенського ліцею №6 Руслана Сочинська.

40 психологів з Рівненської та Львівської області стануть першими, хто зможе протестувати гру «КРОК» разом зі своїми учнями й долучитися до завершального етапу розробки. Амбасадори отримають можливість безкоштовно використовувати гру під час своєї діяльності без обмежень. А після завершення програми отримають сертифікат амбасадора проєкту. ​

До слова, до участі в тренінгах подали заявку 265 психологів із двох областей. Ті, хто не пройшов відбір і не були присутні під час офлайн-заходів проєкту, можуть доєднатися до онлайн-воркшопу для шкільних психологів на тему «Як говорити з дітьми про насильство?» 8 лютого. Зареєструватися на воркшоп можна за посиланням.

Розробка гри здійснюється у межах проєкту «Крок — освітня гра з протидії насильству», що впроваджується ГО «ЕТ СЕТЕРА» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєкт реалізується у співпраці зі студією онлайн-освіти «EdEra», молодіжним центром «Lviv open lab», Національним університетом «Острозька академія», ГО «Рада жінок Донеччини» та Відділом освіти, молоді та спорту Острозької міської ради.