Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Наукова конференція «Проблеми ідентичності в умовах соціокультурних викликів»

30.04.2022

29-30 квітня 2022 р. кафедра філософії та культурного менеджменту провела XV щорічну наукову конференцію «Проблеми ідентичності в умовах соціокультурних викликів». На перекір усім обставинам та стверджуючи наукове академічне життя в сучасній Україні, учасники та учасниці обговорили актуальні проблеми ідентичності, зокрема пов’язані із викликами російсько-української війни.

«Ця конференція стала уже традицією, якої дотримується кафедра філософії та культурного менеджменту НаУОА, адже вона проводиться протягом п’ятнадцяти років. Усі ці роки інтерес до проблем ідентичності не згасав, а навпаки усе більше актуалізував цю тему. Це засвідчує коло учасників конференції, які репрезентують різні наукові та освітні інституції з України та закордону, а також різні дисципліни – культурологію, філософію, політологію, історію, соціологію тощо. Зусилля, які кафедра доклала, аби цю традицію не порушувати і провести конференцію в такий складний для України час, можна лише вітати»,

зазначив під час відкриття конференції проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук.

«Цьогоріч організація нашої традиційної конференції мала низку викликів з якими ми ніколи не зустрічалися. Це і безпека учасників конференції з різних міст: Луцька, Львова, Умані, Черкас, Рівного та Острога; і залучення наукової та академічної спільноти до участі у такий непростий час. Але коли ми розпочали конференцію виявилося, що учасники досить мотивовані, спраглі наукового спілкування і, хоча б, тимчасового повернення до звичного життя. Щиро дякую усім учасникам та безпосереднім організаторам: професору кафедри Миколі Зайцеву та викладачці Ользі Шляховій»

прокоментувала конференцію завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту Марія Петрушкевич.

Учасники розглянули теоретичні питання міжкультурних взаємодій, ідентичності у контексті проблеми розчленування буття, особливості філософії людини у працях Григорія Сковороди. Низка доповідей обговорювалася з урахуванням активних військових дій та їх впливу на зміни ідентичностей українців в умовах реструктуризації культури повсякдення, викликів пов’язаних з релігійним життям, важливістю української мови.

Обговорена низка конкретних проблем, що стосуються різних аспектів української ідентичності та культурної традиції: починаючи від українського медіамистецтва та кітчу до методичних особливостей вивчення родильної обрядовості Полісся та феномена лемківських етнофестивалів.