Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

24 серпня – День Незалежності України

24.08.2022

День Незалежності України – це національне свято, яке щороку відзначається в нашій державі 24 серпня. Воно встановлене на честь виняткової історичної події – ухвалення у 1991 році Верховною Радою Української РСР Акта проголошення незалежності України. Цей документ увінчав тисячолітні прагнення Українського народу мати власну суверенну державу й самостійно визначати свою долю.

День Незалежності – це «символ єдності нашого суспільства, що дозволяє зберегти і примножити національні цінності й традиції, накопичені старшими поколіннями заради світлого майбуття». Ми вирішили запитати у професорсько-викладацького складу і студентів Острозької академії про значення Дня Незалежності України в їхньому житті.

Едуард Балашов, доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА зазначає, що для нього День Незалежності – це насамперед ствердження української державності, до якої століттями прагнув і за яку боровся український народ. 

«Це свідома й невтомна щоденна праця кожного українця на благо української держави, спрямована на захист демократичних цінностей і громадянських свобод. Це прагнення до миру й процвітання української держави як повноправного учасника європейської спільноти народів, а також визначення найвищої цінності людини та громадянина в цій державі»,

підсумовує Едуард Балашов.

Доктор історичних наук, професор, заступник завідувача кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Андрій Смирнов каже, що постання суверенної України відіграло вирішальну роль у розпаді радянської імперії й остаточному руйнуванні комуністичної тоталітарної системи. 

«Це стало початком нового етапу розвитку демократичної сучасної Української держави. Незалежність України – запорука вільного розвитку держав і народів Європи та головна перешкода для російського імперіалізму, який намагається політично, економічно й духовно знищити Україну. Нині в умовах збройної агресії зі сторони росії ми продовжуємо боротьбу за власну свободу й незалежність, що оплачується дорогою ціною – життями наших захисників. Ми продемонстрували світу, що Україна відбулася як держава, здатна утверджувати демократичні європейські цінності, відстоювати свободу й гідність, захищати свій суверенітет і територіальну цілісність»,

підсумовує Андрій Смирнов.

Юрій Мацієвський, доктор політичних наук, професор, керівник Центру політичних досліджень зауважує:

«Якщо перефразувати Шевченка, то незалежність – це те, що дає нам право жити вільно у своїй хаті і зі своїм законом. Цьогоріч вага Незалежності усвідомлюється особливо гостро – росія знову намагається нас знищити, а ми знову чинимо опір. Тому не дивно, що вперше з 1991 року, понад дев'яносто відсотків українців із гордістю визнають себе громадянами України. Це додає нам впевненості в неминучості перемоги й віри у світле майбутнє України».

Ольга Дем’янчук, докторка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту, заступниця декана економічного факультету з навчально-наукової роботи зазначає:

«Для мене особисто, День Незалежності – це вільна, з генетичною пам'яттю й фінансово стійка країна, у якій, насамперед, поважають і зберігають її ідентичність, культуру, мову й духовну єдність, національні традиції. Незалежність – це відповідальність кожного з нас за свою країну, яка сьогодні виборюється кров'ю й потом хлопців і дівчат ЗСУ, оплакана сльозами рідних, хто віддав за неї своє життя. Це любов і повага до своєї країни, яку передають із покоління в покоління, це гордість, що ти українець».

Максим Карповець, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент каже, що День Незалежності України – це ключове свято для всіх українців.

«Сьогодні воно набуло особливої гостроти й ваги, адже, як виявилось, ми зараз виборюємо ціною українських життів право бути незалежними й самостійними. Так чи так, це свято відображає наше прагнення до вільного, антиколоніального існування, де ключовими цінностями є свобода, рівність, воля й загалом життя. Тепер ціна незалежності надто висока й важка, тому ми й усі наші покоління повинні ставитись до цього свята з великою шаною й пам'яттю про полеглих Героїв»,

додає Максим Карповець.

Декан економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій Олександр Новоселецький зауважує:

«Для мене Незалежність – це бути вільним... вільним у виборі, вільним у думках, вільним у душі! Це те, що спонукає тебе до пізнання нового, розвитку себе й удосконалення навколишнього середовища. Україна зробила свій вибір і його відстоює! Слава Героям, слава Україні! З Днем Незалежності!».

Олег Герасимчук, кандидат юридичних наук, доцент, заступник директора Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського з навчально-наукової роботи каже:

«День Незалежності більш коректно назвати днем відновлення незалежності. Адже Україна була незалежною до її радянського періоду, але рівень суверенітету й контрольованої території був різним. Історія України – це історія розвитку її державності. Тому особливого символізму цей день набуває зараз. Особисто для мене цей день асоціюється зі спогадами з дитинства, спробою перевороту, Лебединим озером по телевізору, проголошенням незалежності у Верховній раді і зрештою – референдумом 1 грудня. Кілька разів зустрічав це свято у Львові, там воно відчувається по-особливому. Ще є мрія відсвяткувати колись День Незалежності в Києві».

Юлія Харчук, помічниця ректора з освітнього менеджменту, заступниця відповідального секретаря Приймальної комісії НаУОА, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту зазначає, що День Незалежності – це свято свободи, можливості життя й розвитку у вільній Україні. За словами Юлії Харчук, незалежність нашої країни – це результат боротьби сотень поколінь українців за рідну землю і щасливу долю. 

«Я невимовно вдячна всім, хто приніс своє життя на вівтар незалежності нашої країни. Особисто для мене, дякуючи моєму дідусю Роману Тереховському, День Незалежності – не лише загальнонаціональне, а й родинне свято. Упродовж десятків років саме 24 серпня ми усією родиною збиралися в дідовій хаті, співали повстанських пісень, згадували загиблих воїнів і борців за свободу та волю українського народу. А напередодні свята впорядковували місця поховання воїнів УПА. До дідуся на подвір'я ми заходили тільки за особливим паролем, наспівуючи перший куплет пісні «Десь там далеко на Волині...». Сьогодні ми підтримуємо Збройні Сили України та усі силові структури, допомагаємо один одному в надзвичайно важливій битві, боремося за незалежність, яку в нас вкотре хочуть забрати»,

наголошує Юлія Харчук.

Пані Юлія підсумовує, що День Незалежності – не лише державне свято, але й особисте свято кожного з нас. Незалежність у нашій крові, у наших серцях і душах, у любові й шані до нашої Батьківщини, мови, культури та традицій!

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри журналістики та PR менеджменту Олексій Костюченко каже:

«Сьогодні нашій рідній Україні виповнюється 31 рік. Це, звичайно, ще досить молода держава, але коли ми зробимо екскурс в історію, то зрозуміємо, що українській державності набагато більше років. Нам потрібно про це пам’ятати, говорити. Колектив кафедри журналістики та PR менеджменту Острозької академії завжди під час занять робить студентам на цьому акцент, що потрібно вивчати, знати свою історію, правильно її інтерпретувати, бо це надзвичайно сильна інформаційна зброя. Бачимо, як наш ворог, спотворюючи історичні факти, використовує їх на свою користь». 

Олексій Костюченко додає, що День Незалежності – це важливий день як для країни загалом, так і для кожного з нас зокрема. 

«Це нагадування про те, що нам є ще над чим працювати, куди розвиватися і потрібно завжди бути напоготові, особливо в період війни, коли ми вкотре повинні довести і так зрозуміле для цивілізованого світу, що ми українська, незалежна, вільна країна»,

додає Олексій Костюченко.

Ольга Балацька, доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидатка юридичних наук, адвокатка зазначає:

«Коріння нашої державності сягає віків, її історія сповнена автентичності, народних традицій, цінностей і глибоких почуттів! Нам не 30, і не 31 рік, та незалежність – це безперервна праця й боротьба. Сьогодні воєнний час ще яскравіше демонструє, що крім формальної незалежності, реальна незалежність і свобода виборюється й здобуваються кров’ю. Незалежність держави – це її міць, сила й народ. Для мене Україна – це любов. Слава Україні!»

Віталій Лебедюк, доцент кафедри національної безпеки та політології, кандидат наук з державного управління, керівник Школи політичної аналітики «Поліс» наголошує, що День незалежності будь-якої країни – це як день народження будь-якої людини, це найбажаніший день. 

«Проте, коли ми говоримо про День Незалежності нашої держави, то тут цей день ще сповнений пам'яті усіх, хто боровся й зараз бореться за незалежність України. Для мене День Незалежності – це перш за все про самобутність, зрілість і відповідальність за омріяну поколіннями країну»,

каже Віталій Лебедюк.

Марія Матвійчук, викладачка кафедри кримінально-правових дисциплін розповідає, що для неї Незалежність України – це Перемога українців у боротьбі за право бути господарями на своїй землі, за право говорити своєю мовою, захоплюватися нею й чути її у відповідь, за право використовувати свою культуру, мистецтво й релігію, за право розвивати, шанувати й оспівувати своє генетичне коріння та історію, за право будувати своє життя й майбутнє. 

«Це та свобода, яку віками прагнула й виборювала Україна та українці – можливість залишатися самим собою, самостійно визначати свої цілі і шляхи їх досягнення, вільно дихати на своїй землі на повні груди. Це свобода здобута кров’ю й потом солдат і оплакана сльозами матерів. Це вічна пам’ять про бійців, яких вже не повернути. Проявляючи надзвичайні мужність і героїзм, вони захищають державні кордони України, а разом із тим – наші сім’ї й родини. Адже, незалежність дається націям Богом, а здобувають її люди. І водночас, незалежність – це відповідальність за наше майбутнє, яке ми творимо самі та обов’язок нашої спільної участі у формуванні суспільства, про яке мріємо»,

підсумовує Марія Матвійчук.

Керівниця Консультаційного центру для абітурієнтів, студентка 3 курсу спеціальності 035.01 Українська мова та література Софії Лозюк зазначає:

«День Незалежності для мене – це надзвичайно особливе свято як в особистому аспекті для доньки загиблого захисника України, до слова, випускника НаУОА, так і в контексті людини, яка працює й навчається в максимально патріотичному закладі. Адже Острозька академія дає поштовх державі розвиватися далі, бо випускає гідних студентів, зокрема й відомих уже на весь світ, які піднімають Україну на теренах свободи, гідності і слави. Уважаю, що День відродження держави – це те, для чого ми живемо та йдемо важко й цілеспрямовано щороку. Я рада, що свідомі вступники обирають наш університет, а це значить, що все прекрасне й цілковито українське ще попереду».

У цей день бажаємо всім вам миру, міцного здоров’я, родинного щастя, оптимізму, віри в завтрашній день. Віримо, що така бажана перемога над ворогом буде незабаром. Слава Україні! Героям Слава!