Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Інтелектуальний фронт: про політичну культуру в громаді розповіла Наталія Малиновська

24.05.2022

Національний університет «Острозька академія» в рамках Фонду гуманітарної підтримки українських університетів реалізовує безкоштовний навчальний курс «Університетська спільнота підтримки», який є продовженням і розширенням започаткованого в березні цього року проекту «Психологічна підтримка викладачів та тьюторів».

24 травня в рамках курсу відбулася лекція «Як підвищити політичну культуру в громаді». Спікерка Наталія Малиновська – кандидатка політичних наук, старша викладачка кафедри національної безпеки та політології.

Під час лекції Наталія Малиновська розповіла про поняття політичної культури в громаді; функціонування громади; те, хто має найбільше повноважень у громаді; вплив залучення громадян на політичну культуру.

«Різна культура, підхід до життя, норм поведінки будуть на різних територіях. Загалом політична культура в громаді складається із знань про функціонування громади, цінності та культуру громади, взаємодію в громаді. Партисипаторна демократія є одним із фундаментів успішної громади, коли громадяни активно долучаються до життя свого міста, села чи селища»,

сказала Наталія Малиновська.

Спікерка закцентувала увагу на інструментах участі громадян для впливу на прийняття рішень у громаді. Серед них – місцеві ініціативи, громадські слухання, звернення громадян, запит на доступ до публічної інформації, органи самоорганізації населення, загальні збори громадян, зустрічі керівників та посадових осіб місцевих рад із населенням, участь у сесіях рад і депутатських комісіях, електронна петиція, громадський бюджет (бюджет участі), консультації з громадськістю, консультативно-дорадчий орган, громадська експертиза, виїзд депутатів разом із медіа на місця, залучення представників громадськості як експертів.

«Те, яким чином громадяни беруть участь у своїй громаді, допомагає їй розвиватися, не зупинятися і змінюватися. Політична культура є невід’ємною частиною всього, що ми проживаємо в громаді, усіх процесів, які в ній відбуваються. Сьогодні розвитку громади можуть сприяти пошук інвестицій і створення конкурентоспроможності; розвиток місцевого бізнесу; здатність зберегти країну; моральне здоров’я та фаховість, експертність і якісний підхід до змін»,

підсумувала Наталія Малиновська.

До слова, 25 травня о 15.40 відбудеться зустріч із докторкою економічних наук, доценткою кафедри кафедри фінансів, обліку і аудиту Ольгою Дем’янчук на тему «Соціальне підприємництво». Долучайтеся за покликанням: meet.google.com/fva-ckxm-gqn

 

Читайте також: