Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Психологічний фронт: про малювання історій і створення коміксів

15.04.2022

Академія української преси спільно з Національним університетом «Острозька академія» реалізовують волонтерський проєкт з протидії дезінформації, підтримки психологічної та фізичної безпеки.

У рамках проекту 15 квітня відбувся вебсемінар «Гумор як ресурс: малювання історій, створення коміксів». Під час нього спікерки розповіли про те, як застосовувати гумор і навчити дітей малювати веселі історії-комікси.

Докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки НаУОА, гарантка освітньої програми «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови» Галина Гандзілевська зазначила:

«Гумор розглядають як інтелектуальну здатність, одну із форм людського спілкування. На відміну від сатири чи сарказму, тактовний гумор має доброзичливий характер. Його призначення – зменшити напруження, стрес, нівелювати агресію. Гумор є передумовою виникнення позитивних емоцій».

Спікерка навела уривок із статті «Український гумор та його творці» українського письменника Дмитра Нитченка, де він писав: «Коли говоримо про український гумор, то згадуємо про найяскравішу рису вдачі українського народу. Від найдавніших часів і в найтяжчі часи нашої історії цей гумор скрашував людське життя, скріплював людські душі в час розпуки, додавав сили і в боротьбі з ворогом».

«Сьогодні будемо говорити про комікси – розповідь, що твориться за допомогою поєднання зображення й тексту. Комікси – це про різні емоції, але ми закцентуємо увагу саме на їхній гумористичній складовій»,

додала Галина Гандзілевська.

Також, спікерка розповіла, що комікс – це послідовний ряд малюнків у супроводі коротких текстів, які є зв’язною історією. Комікси стосуються наукової фантастики, військової тематики, підліткового гумору, романтики тощо. Створення коміксів можуть практикувати вчителі, спілкуючись в онлайн-форматі з дітьми, психологи й батьки.

Участь у вебсемінарі взяла і психологиня Олена Ратінська. Вона закцентувала увагу на техніці й методиці організації створення історій-коміксів:

«Комікси – це не тільки про гумор, але й про будь-які почуття, відчуття, ресурси, навчання в малюнках, нові навички долати складнощі для дитини. Комікси – це дуже жвава й цікава практика для дітей будь-якого віку»,

додала Олена Ратінська.

За словами пані Олени, комікси налагоджують стосунки між викладачем чи психотерапевтом і дитиною; збільшують енергію гумору, допомагають дітям відчувати внутрішнього архетипічного героя, який може рятувати, боротися зі злом.

До слова, за цим покликанням можна переглянути четвертий вебсемінар Галини Гандзілевської й Олени Ратінської «Архаїчна казка: «Сльози і гнів дракона».

 

Читайте також: