Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

У студентсько-викладацькому храмі НаУОА освятили ікону святого Петра Конашевича-Сагайдачного

14.10.2022

14 жовтня під час літургії у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбулося освячення ікони святого Петра Конашевича-Сагайдачного – випускника Острозької академії, видатного лідера українського козацтва, святого благовірного гетьмана, покровителя українського війська.

Настоятель храму, протоієрей Василь Жуковський наголосив:

«Сьогодні в нашому храмі відбулося важливе дійство: ми освятили ікону славного сина українського народу, святого Петра Конашевича-Сагайдачного. Він багато зробив для блага нашої держави. За любов до Бога, глибоку християнську віру святий Петро удостоївся високої честі – бути зарахованим до лику святих. У нашому храмі ми вже маємо 5 святих, пов’язаних з Острогом й Острозькою академією. Можемо уявити, яким Богонатхненним закладом була Острозька академія, на яких могутніх духовних основах вона будувалася, які люди там працювали, вчилися, виховувалися, формувалися».

Гетьманування Сагайдачного – це велична епоха в історії нашої держави. Він – реформатор українського козацького війська, успішний полководець і політичний діяч. Завдяки Сагайдачному козацьке військо стало могутньою воєнною силою.

До слова, уже п’ятеро острожанинів, дотичних до діяльності Острозької академії, канонізували й зарахували до лику святих.