Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

9 червня – Міжнародний день друзів

09.06.2022

Щорічно 9 червня у світі відзначають Міжнародний день друзів. Цей день «присвячується друзям і близьким людям, які завжди підтримають і не залишать у біді. У цей світлий і добрий день люди радують один одного теплими словами любові й підтримки». Ми вирішили запитати в професорсько-викладацького складу і студентів Острозької академії про друзів у їхньому житті.

Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА зазначив, що свого часу відомий давньогрецький філософ Аристотель поділяв дружбу на три види: дружба з користю, дружба із задоволенням, доброчесна дружба: 

«Думаю, легко можна здогадатися, який із цих видів є тим, що ми називаємо справжньою дружбою. Доброчесна дружба не залежить від користі чи задоволення. Вона є більш довготривалою, ґрунтується на взаємовизнанні й підтримці. Російська агресія виразно продемонструвала, хто був для кожного з нас й України загалом другом по користі чи задоволенню, а хто був і залишається другом за доброчесністю. Це стосується й окремих особистостей, і цілих народів. Треба бути вдячним справжнім друзям за підтримку, бо разом з ними ми впевнено крокуємо до перемоги над ворогом».

Помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА, професор, доктор психологічних наук, учасник програми наукових стажувань ім. Фулбрайта Едуард Балашов зауважив: справжній друг – це людина, яка не зрадить, підтримає й безперечно допоможе без жодних сумнівів і запитань.

«Приємно мати справжніх і надійних друзів, допомогу й підтримку яких помітно в тяжкі часи. Сьогодні Острозьку академію підтримують справжні друзі з партнерських університетів та інституцій США, Польщі, Литви, Португалії, Словаччини, Чехії, Румунії, Великобританії, Канади, Фінляндії, Естонії, Швеції й багатьох інших країн. Україна обов'язково незабаром переможе, наша співпраця вийде на якісно новий рівень і буде ще більш плідною й корисною для усіх партнерів», – додав Едуард Балашов.

Докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки НаУОА, гарантка освітньої програми «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови» Галина Гандзілевська каже:

«Із кожним роком свого життя все менше спостерігала навколо себе людей, з ким би хотілося розділити його, все менше тих, кому б моє життя було цікавим. Власне я сама все більше усамітнювалась. Моя філософія цього погляду змінилась раптово, коли почалась війна. Була вражена, скільки людей мені написало, скільком написала я. Це дуже короткі повідомлення, але їхній зміст давав відчуття, що ти не один у цьому «перевернутому» в одну мить світі. Люди писали з різних куточків Землі. Писали навіть ті, з ким не спілкувалась десятиліттями».

Галина Гандзілевська підсумувала: напевно, друзі це ті, хто завжди поруч, розділять і радість, і біду. Водночас друзі, для пані Галини й ті, яких довго може не бути поряд, але коли вони телефонують чи пишуть, то здається, що вони були завжди.

Максим Карповець, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент зазначив:

«На мій погляд, сьогодні дружба дещо знецінена в соціальних мережах й інформаційному світі. Ми маємо багато друзів, але справжнього друга чи справжню подругу знайти вкрай важко. Для істинної дружби потрібна самопожертва, відповідальність і повага. Також друзі пізнаються не тільки в біді, але й щасті. Неодноразово переконувався, що лише справжні друзі можуть радіти твоєму щастю. Безкорисливо й безпосередньо. Усе ж, попри все, якщо хтось має друзів у житті, то їх варто берегти. Вони стають частиною життя, майже родиною, а це багато значить».

Доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін Інституту права НаУОА, кандидатка юридичних наук, адвокатка Ольга Балацька наголосила, що дружба – це особливий зв’язок між людьми, в основі якого довіра, спільність цінностей, поглядів й інтересів, емпатія, щирість, взаєморозуміння, комфорт, допомога. 

«Не випадково мірилами дружби є не лише підтримка в біді чи в лихі часи, а й вміння щиро без заздрощів порадіти досягненням, успіхам і зростанню іншого. Тому друзі примножують разом любов, щастя, добробут. Друзі-колеги створюють атмосферу творчої співпраці й взаємодії, професійного зростання, спільного успіху. Принагідно зауважити, що в результаті військової агресії російської федерації, відбувся черговий тест на дружбу, своєрідний фільтр стосунків, випробування міцності і справжності дружніх зв’язків», – додала Ольга Балацька.

Пані Ольга підсумувала: Острозька академія в умовах воєнного стану стала об’єднуючим осередком друзів, зокрема міжнародних інституцій, українських партнерів, військових, релігійних і територіальних громад. Крім того, Острозька академія є другом 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького й неодноразово передавала допомогу її військовим бійцям.

Студентка 4 курсу спеціальності 035 Філологія Світлана Янкевич наголосила:

«У це свято відчуваю найбільшу вдячність Острозькій академії, адже тут я зустріла найкращу подругу, Оксану Шваю. Ми навіть разом видаємо поетичні збірки «Гуманні». Друзі, яких зустрічаєш в Острозькій академії, – на все життя!».

Студентка 4 курсу спеціальності 081 Право Катерина Омельчук зазначила:

«Дружба для мене вартує навіть більше, ніж кохання. Адже коли останнє засліплює очі й туманить розум, то перше – те, що ти чітко усвідомлюєш головою і відчуваєш серцем. Мені здається, університет – найкраще місце, де можна знайти чудових друзів. Адже ти вже достатньо свідомий, щоб розпізнати людину, яка тобі близька по духу. Впевнено можу сказати, що Острозька академія подарувала мені чудових друзів, з якими ми розділяли радощі й вирішували проблеми. Люди, яких я зустріла тут, безперечно стали мені рідними і я пам‘ятатиму їх до кінця життя».

Студентка 3 курсу спеціальності 061 Журналістика Діана Громоздова зазначила, що дружба – це насамперед підтримка й розуміння. Тільки справді щирі й істинні друзі зможуть зрозуміти й підтримати у важкі часи. За словами Діани Громоздової, дружба кується роками, тому в людей в середньому так мало друзів. Не кожен, напевно, і має справжніх, щирих і вірних друзів. 

«День друзів для мене – не просто привітання зі святом тих, кого вважаю другом, це – дещо більше. Передусім – нагадування, що є ті, кому ти можеш довіритися, поділитися й запитати поради. Мені поталанило знайти справжніх, щирих, вірних і чесних подруг в Острозькій академії. Не кожному випадає така нагода, але багато хто розуміє, що університетські роки – одні з найкращих у житті і знайти друзів у цей період важливо. Вдячна Острозькій академії, що вона подарувала мені більше, ніж просто друзів, а саме – другу родину».

Міжнародний день друзів був створений, «щоб нагадати людству про важливість друзів, навчити цінувати вірність і опору, яку нам надають ці люди». Ми повинні нагадувати своїм друзям, що вони є важливими для нас і «дякувати їм за те, що вони є у нашому житті».