Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

6 червня – День журналіста

06.06.2022

День журналіста в Україні відзначається щорічно 6 червня – у день, коли Національну спілку журналістів прийняли до Міжнародної федерації журналістів. День журналіста – «це професійне свято працівників засобів масової інформації – журналістів, кореспондентів та репортерів», які щодня працюють з інформацією і служать правді. Ми вирішили запитати у професорсько-викладацького складу і студентів Острозької академії про журналістику в їхньому житті.

Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри журналістики та PR менеджменту Роман Шулик зазначив, що ми живемо в надзвичайно складний, але водночас дуже цікавий час. Світ змінюється просто на очах й Україна фактично в епіцентрі цих змін. 

«У такий час загострюється сприйняття реальності і в багатьох аспектах ця реальність набуває лише два протилежних полюси. Чітко виражені добро і зло, сміливість і боягузтво, правда і брехня. Журналісти – це провідники суспільства, чиї компаси повинні бути чітко налаштованими на «полюс» правди. І саме в пошуку правди й провідництві людей на цьому шляху полягає суть журналістики. Я дуже хочу, щоб в українську журналістику в майбутньому ніколи не потрапляли випадкові продажні люди зі «збитим» ціннісним компасом, адже саме такі псевдопрофесіонали спантеличують суспільство, зміщують акценти і вбивають віру».

Роман Шулик побажав студентам – майбутнім журналістам ніколи не сходити зі шляху пошуку правди, пам’ятати про стандарти й етику, вірити в людей і суспільство попри все.

Заступниця завідувача кафедри журналістики та PR менеджменту, кандидатка філологічних наук, доцентка Зоряна Годунок зауважила, що важливість професії журналіста з початком повномасштабного вторгнення росії відчули багато українців. Коли сиділи днями й ночами та чекали інформацію з гарячих точок, звідти, де втратився зв’язок із рідними, друзями, знайомими, а також незнайомими людьми, які раптом стали близькими й важливими. 

«Водночас я маю на увазі не пропаганду, а справжню журналістику, яка про правду, об’єктивність: навіть якщо сьогодні вона не скаже, що Україна перемагає, але вбезпечить українців, щоб ми перемогли завтра. На всіх фронтах, і на інформаційному теж. Саме якісна журналістика стала чинником, який допомагає протистояти машинерії російської пропаганди. Тож журналісти й далі повинні шукати правду. Так вони не тільки наближають нашу перемогу, але й докладаються до творення України – незалежної, успішної, демократичної, могутньої»,

наголосила Зоряна Годунок.

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри журналістики та PR менеджменту Олексій Костюченко сказав, що професія журналіста є з однієї сторони дуже цікавою, творчою, а з іншої сторони – небезпечною. Ми розуміємо в теперішніх умовах, чому так відбувається. 

«Ми живемо в інформаційному суспільстві, спілкуємося за допомогою слова, тому маємо потребу в інформації. Вона необхідна нам саме як духовна їжа. Від того, яку інформацію продукують журналісти, залежить багато чого. Ми в цьому переконуємося щоденно. Тому особливо в період нелегких воєнних подій, які відбуваються в Україні, журналісти повинні бути гіпервідповідальними за те, що продукують. Звичайно, це залежить від університетської освіти, ерудованості й професійності»,

зауважив Олексій Костюченко.

Олексій Костюченко додав: на кафедрі журналістики та PR менеджменту Острозької академії викладачі намагаються сформувати журналістів, які будуть миттєво й гідно відповідати на всі виклики сучасності, що постануть перед ними.

«Для мене журналістика – це не просто професія, це стиль життя, стан душі, це має бути і хобі. Коли журналіст є хорошим фахівцем своєї справи, він постійно повинен бачити теми, приводи, тримати руку на пульсі подій»,

підсумував Олексій Костюченко.

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Ірина Оліщук наголосила:

«Мені здається, людина, яка навіть незначну частину свого життя провела в журналістиці, опісля ніколи не зможе безпристрасно до неї ставитися. У кожного своя мотивація, коли він чи вона обирає цей фах, хоча часто сама журналістика обирає їх. Десь одразу за шиком рожевих екранів і романтизмом нового криється багато непомітної для пересічної людини роботи».

Ірина Оліщук додала, що професія журналіста в Україні сьогодні стала ще більш небезпечною і складною. Працівники медіа ризикують своїм життя, документуючи історії сьогодення. По-іншому діяти вони б точно не змогли. За словами Ірини Оліщук, понад сто днів, 24/7 журналісти ведуть війну на інформаційному фронті, аби надати нам важливу інформацію. Українські медійники навіть за кордоном стали голосом рідного народу, щоб іноземці мали змогу слідкувати за подіями нашої боротьби.

«Сьогодні в День журналіста хочеться привітати всіх, хто працює у ЗМІ й тих, хто навчає, супроводжує майбутніх журналістів. Задоволення від роботи, наснаги, втілення креативних проєктів під мирним небом!»,

підсумувала Ірина Оліщук.

Студентка 4 курсу спеціальності 061 Журналістика Вікторія Конончук сказала:

«Я вважаю журналістику своїм покликанням. Ще змалечку неусвідомлено бігала з диктофоном і брала в усіх коментарі, а коли підросла, зрозуміла, що хочу пов'язати своє життя з цією сферою. Знаю, що журналістика – не професія, а стиль життя, тому готова до будь-який викликів, адже справді хочу займатися тим, що приносить задоволення й відчуття значущості».

Вікторія Конончук додала, що журналістика – це здатність змінювати й впливати, це бути голосом народу, це сила, що рухає до змін. У ній була потреба завжди – від давніх часів до розвиненого сьогодення. 

«Суспільству важливо знати правду, важливо, аби були ті, хто бореться за їхні права. Не дарма журналістику називають четвертою владою. Необхідно розуміти, що ця влада не повинна бути в неправильних руках, адже тоді це призводить до плачевних наслідків»,

підсумувала Вікторія Конончук.

Студентка 3 курсу спеціальності 061 Журналістика Ярослава Нікітюк зазначила:

«Для мене журналістика – це можливість на щось впливати. Коли ти висвітлюєш важливу тему, то відчуваєш, що робиш свій вклад у розвиток країни. Я вважаю, що найголовнішою роллю журналістів є донесення правди до людей. Особливо зараз, у час війни, бо ми також воюємо, але за допомогою інформації».

Щиро вітаємо всіх журналістів із їхнім професійним святом, бажаємо успіхів у роботі, професійної наснаги. Значення вашої професії стало ще важливішим в умовах російської агресії. Тому бажаємо вам терпіння, завжди писати правду й успішно боротися з ворогом на інформаційному фронті. Журналістика – це про цінності, а цінності дуже важливі у сучасному світі!