Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про охорону здоров’я в аспекті історії розвитку університету

20.10.2021

До 445-річчя Національного університету «Острозька академія» кафедра громадського здоров‘я організувала круглий стіл на тему «Охорона здоров’я в аспекті історії Острозької академії». Зустріч відвідали студенти 1-3 курсів спеціальності «Громадське здоров’я», здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП “Громадське здоров’я», а також учні НВК "Оженинської ЗОШ І-ІІІ ст. (ліцей) ДНЗ" ім Т.Г.Шевченка та Хорівської ЗОШ I-III ступенів.

Під час круглого столу говорили про поняття здоров’я, вплив різних чинників на самопочуття людини, про історичний аспект теми охорони здоров’я в розрізі XVI століття й сучасності.

Завідувач кафедри громадського та фізичного здоров’я НаУОА, доктор медичних наук, доцент Ігор Гущук, зазначив:

«Тематика круглого столу сьогодні буде присвяченна зв’язку століть: XVI століття, коли була створена Острозька академія та ХХІ, наше сьогодення, коли альма-матер відродилася й активно працює. Фокусуватимемо тематику круглого столу на питаннях, які пов’язані з найважливішим, що є в людини – здоров’ям. До слова, в Острозькій академії відродилася традиція: ми перші в Україні відкрили спеціальність і кафедру «Громадське здоров’я» не в медичному закладі вищої освіти.»

На заході студенти розповіли, що поняття здоров’я є філософською категорією, яка не має правильного чи не правильного визначення. За статутом ВООЗ, який був створений 7 квітня 1948 року, вказано офіційне визначення здоров’я – це «стан повного фізичного, психічного (душевного і соціального) благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад».

Також під час круглого столу говорили про створення кафедри «Громадське здоров’я» та розвиток цієї спеціальності в Національному університеті “Острозька академія”. Також студенти розповіли, що беруть участь у різних символічних акціях і заходах. Вони презентували виступи з конференцій до Дня Чорнобильської трагедії та на Дні науки. До слова, студенти спеціальності «Громадське здоров’я» організовують безліч акцій, зокрема на тему боротьби з тютюнопалінням.

«Відвідавши цей захід, я змогла ще раз переконатися, що спеціальність «Громадське здоров’я», яка популярна в найкращих американських і європейських університетах, є престижною та перспективною в Україні. Ми побачили крізь історичну призму, що чималий внесок у становлення системи охорони здоров’я зробила та робитиме Острозька академія. Сьогодні вона готує нову генерацію фахівців, які сприятимуть удосконаленню та впровадженню державної політики, спрямованої на охорону громадського здоров’я»,

поділилася враженнями студентка 3 курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Юлія Поліщук.

Здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти Ольга Гуща підсумувала:

«Зараз у всьому світі попит на послуги з охорони здоров'я є дуже високим, важливим і постійним упродовж усього нашого життя. Вважаю, що такі лекції потрібно частіше проводити для студентів і розповідати їм про структуру охорони здоров'я; те, що основну роль у зміцненні й збереженні здоров’я відіграють системи охорони здоров’я. Адже немає жодної сфери, від якої людина була б залежна так, як від сфери охорони здоров’я!»