Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студентка Інституту права і. І. Малиновського - серед переможців конкурсу есе про перехідне правосуддя

19.07.2021

Владислава Курилас, студентка Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського - у першості студентських есе «Перехідне правосуддя: механізми переходу від війни до миру – дороговкази для України». Владислава розділила перше місце зі студентом Сумського державного університету Артемом Наумовим.

Реалізуючи ідеї та принципи, закладені у Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Указ Президента України №117/2021), Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб і Національної стратегії у сфері прав людини (Указ Президента України №119/2021), УГСПЛ у партнерстві з Громадською організацією “Асоціація юридичних клінік України” у травні–червні провели конкурс студентських есе «Перехідне правосуддя: механізми переходу від війни до миру – дороговкази для України».

Основна мета конкурсу – підвищення зацікавленості та розуміння студентів юридичних клінік України в питаннях впровадження механізмів правосуддя перехідного періоду в Україні.

У конкурсі взяли участь студенти 15 юридичних клінік з різних областей України.

Студенти аналізували основні складові правосуддя перехідного періоду, досвід інших країн в пост-конфліктний період та процеси відновлення справедливості і забезпечення правопорядку після війн, специфіку збройного протистояння на Сході України та події, пов’язані з анексією Криму Російською Федерацією. Також учасники та учасниці пропонували «власні рецепти» перехідного періоду.

Есе оцінювало журі, до якого увійшли Тимур Короткий, кандидат юридичних наук, віце-президент Асоціації міжнародного права, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, член робочої групи з реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з правової реформи, завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного законодавства НАУ; Юлія Тищенко, керівниця Центру суспільних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, експертка Українського незалежного центру політичних досліджень; Марія Цип’ящук, адвокатка, членкиня Правління ГО “Асоціація юридичних клінік України”, координаторка та юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному.

Конкурс проводився УГСПЛ у співпраці з  Асоціацією юридичних клінік України завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Окрім відповідного диплому, для студентів-переможців експерти Української Гельсінської спілки з прав людини та партнерських організацій проведуть у вересні навчальний захід з міжнародного гуманітарного права та перехідного правосуддя. 

Нагадаємо, що у квітні цього року Владислава Курилас ще з однією консультанткою Юридичної клініки “Pro bono” Національного університету “Острозька академія” Сніжаною Кійко взяли участь  у конкурсі Асоціації юридичних клінік України – “UP”, в якому посіли третє місце.

Щиро вітаємо Владиславу Курилас з достойною перемогою та бажаємо подальших творчих злетів!