Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відбулася зустріч з Ольгою Шминдрук на тему «Практичні проблеми у справах щодо домашнього насильства»

10.12.2021

9 грудня відбулася лекція  Ольги Шминдрук, кандидатки юридичних наук, старшої викладачки катедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського. Тема зустрічі: «Практичні проблеми у справах щодо домашнього насильства».

Пані Ольга розповіла що існує 4 форми домашнього насильства: психологічне, сексуальне, фізичне та економічне. Особливо увагу вона звернула саме на психологічне, бо з ним є значні проблеми. 

«Перша – це доведення. Ми не можемо доторкнутися до нього. Це, наприклад, образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, інші дії, спрямовані на обмеження волевиявлення особи. Проблема справ про домашнє насильство, за словами правоохоронців те, що вони відбуваються за зачиненими дверима, як правило, без участі свідків. Часто особами, які це бачать, є діти. Друга проблема – це коли психологічне насильство вчиняється через засоби зв‘язку: телефон, смс-повідомлення, скриншоти в соцмережах, переписки тощо. Тут одразу виникає проблема в допустимості цих електронних доказів, тому судова практика в їх застосуванні – неоднозначна. Загалом психологічне насильство важко довести».

Ольга Шминдрук додає, що до 10 грудня триває кампанія «16 днів проти насильства».

«Ця тема дуже актуальна, болюча, неоднозначна. Дякую вам за зацікавленість. Я сподіваюся, що ця інформація буде для вас корисною, насамперед як для майбутніх юристів, адвокатів, суддів, прокурорів, усіх тих, хто дотичний до цієї теми. Ви навіть зможете надати пораду комусь із знайомих, тому що насправді в такій ситуації може опинитися кожен. Справи про домашнє насильство дуже поширені, а те, що фіксується, – це «вершина айсберга». Ці справи є дуже латентними, і в цьому одна з їхніх проблем».

Ольга Шминдрук підсумовує, що тим, хто стикнувся з домашнім насильством, насамперед потрібна психологічна допомога. 

Наприкінці зустрічі студенти вручили пані Ользі подяку за проведення лекції.