Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студенти факультету міжнародних відносин обговорили особливості міжнародних відносин в епоху пандемії

27.05.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 27 травня 2020 року в онлайн-режимі відбулося засідання дискусійного клубу «Foreign Policy Club» на тему: «Міжнародні відносини в епоху пандемії».

Модераторами зустрічі були студент магістеріуму факультету міжнародних відносин, в.о. голови Братства Спудеїв НаУОА Валерій Мирончук та кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин НаУОА Наталія Конопка.

Крім студентів факультету міжнародних відносин нашого університету, учасником засідання був студент Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Ілля Нестеренко. Приємно відзначити, що гість активно брав участь у дискусіях та схвально відгукнувся про роботу Клубу. 

Першим слово взяв студент 4 курсу Дмитро Стретович, який дав загальну характеристику впливу пандемії на сучасну систему міжнародних відносин. У своїй доповіді він навів приклади основних прогнозів й поглядів відомих західних експертів Стівена Волта, Роберта Ніблетта, Джона Ікенберрі  про те, яким стане світ після завершення пандемії COVID-19. 

«Перш за все, світ може стати менш відкритим, біднішим і не таким вільним як до пандемії. Адже багато держав не бажатимуть відмовлятися від отриманої нової влади. Також ймовірний зсув сил впливу із Заходу на Схід та послаблення впливу демократії у світі», − поділився думками Дмитро Стретович.

Далі була доповідь студентки 3 курсу Надії Симоненко на тему: «Зміна глобального лідерства внаслідок епідеміологічної кризи?». Вона вела мову про те, чи можна виділити на сучасному етапі єдиного гегемона у світовій системі, висловлювала прогнози щодо того, які країни прагнуть здобути лідерство і яку роль у цьому відіграє коронакриза. 

Специфіці співпраці США, РФ та КНР у боротьбі з розповсюдженням COVID-19 був присвячений виступ студента 5 курсу Олександра Мартинюка. Він зазначив, що країни застосовують не завжди чесні методи у своїй діяльності, які, перш за все, спрямовані на реалізацію особистих інтересів держав. 

«Нафтова криза, спричинена COVID-19: міжнародний аспект» − тема доповіді студента 5 курсу Тараса Стрихоцького. Він проаналізував причини та наслідки кризи в енергетичній сфері, окреслив можливі шляхи їх подолання.

Усі виступи супроводжувались жвавим обговоренням. Підсумував роботу засідання Валерій Мирончук. Після цього учасники заходу зробили віртуальне спільне фото.

«Було цікаво відвідати засідання Клубу та почути вельми цікаву та корисну інформацію щодо актуальної на часі тематики − розвитку міжнародних в умовах пандемії COVID-19. Спікери добре підготували та структурували свої доповіді. А думки, які лунали в ході обговорення, гадаю, стануть поштовхом для учасників, щоб на дозвіллі ознайомитись детальніше із різними аспектами сучасного стану розвитку світового порядку. Хочеться подякувати модераторам, які зуміли створити атмосферу дискусії. Впевнений, що такі зустрічі дозволяють студентам поглибити свої знання, які стануть у нагоді при вивченні різних навчальних дисциплін та у майбутній практичній діяльності», − зауважив Назар Мартинюк, очільник Наукового товариства студентів та аспірантів ім. О. Оглоблина факультету міжнародних відносин НаУОА.