Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Наукова конференція до 90-річчя з дня народження видатного українського історика Миколи Ковальського (1929-2006)

19.03.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 19 березня відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Актуальні проблеми джерелознавства та історіографії історії України», присвячена пам’яті професора Миколи Ковальського (до 90-річчя з дня народження).

Микола Ковальський є одним із ініціаторів відродження Острозької академії. Він був доктором історичних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України, академіком Міжнародної Слов’янської Академії наук (США), проректором з наукової роботи Острозької Академії, дійсним членом Української вільної академії наук в США, головою Острозького осередку Українського історичного товариства, керівником Острозького відділення Інституту археографії і джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України та засновником сучасної джерелознавчої наукової школи України.

Конференція розпочалася із вітального слова ректора Національного університету «Острозька академія», професора Ігоря Пасічника:

«Людина живе до того часу, поки про неї згадують. Я радий, що сьогодні тут присутні учні Миколи Ковальського та його колеги, які будуть говорити про наукові досягнення історика, а також про його роль у відродженні Острозької академії. Микола Ковальський був головним  редактором енциклопедичного видання «Острозька академія XVI – XVII ст.». Він був чудовим вченим, хорошим керівником наукової школи та просто унікальною людиною».

Також добрим словом згадав пана Ковальського голова Острозького міськрайонного літоб’єднання ім. Івана  Маєвського Олександр Ундір, який прочитав вірш про Острог і, зокрема про Миколу Ковальського.

Згодом розпочалося пленарне засідання, під час якого доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії ім. М. Ковальського НаУОА Володимир Трофимович виступив з доповіддю на тему: «Вони повірили у мене, а я повірив у них», яка розкриває особливості наукової школи М. П. Ковальського.

«Микола Павлович Ковальський – український історик, науковий доробок якого складає понад п’ятсот праць, присвячених питанням минулого України, Острогіани, джерелознавства, історіографії, спеціальних історичних дисциплін.  Він запам’ятався як глибокий дослідник проблеми джерелознавства, знавець цілих комплексів і окремих видів джерел XVI – XVII ст. Микола Павлович був засновником нашої кафедри історії, яка має честь носити його ім’я. Одним із найпомітніших напрямів, де знайшли вияв його організаційні  здібності, це формування власної наукової школи, яка пропри усі дискусії щодо визначення стала цілком очевидним явищем не місцевого, не республіканського, а значно більшого обширу», – зазначив Володимир Трофимович.

Кандидат історичних наук, директор Торчинського народного історичного музею ім. Григорія Гуртового Олександр Мельник розповів про внесок Миколи Ковальського у відродження Острозької академії.

Опісля пленарного засідання учасники конференції мали змогу відвідати виставку «Микола Павлович Ковальський. Спогади про історика до 90-річчя з дня народження». Виставка представляє собою підбірку біографічних фактів про дитинство, студентське, сімейне життя історика, про різні періоди його життєвого шляху, про викладацьку та наукову діяльність, а також добірку фото із ним. Учасники конференції у день народження відвідали могилу професора Ковальського і поклали квіти.

Під час секційних засідань учні та послідовники Миколи Ковальського, які сьогодні вже є докторами та кандидатами історичних наук виступали з доповідями про науковий шлях професора Ковальського та різні актуальні питання джерелознавства та історіографії історії України.

Друга частина конференції відбуватиметься 22 березня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, в якій візьмуть участь викладачі та аспіранти Острозької академії.