Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про творче мислення Шевченка

01.03.2019

У Національному університеті «Острозька академія» 1 березня відбулася лекція професорки Київського національного лінгвістичного університету Тетяни Мейзерської «Особливості творчого мислення Тараса Шевченка: уява й інтуїція». Ініціатором зустрічі була кафедра української мови і літератури НаУОА.

Під час лекції студенти мали змогу поглянути на такі відомі твори Кобзаря, як «Сон», «Катерина», «Великий льох» та ін. з іншого боку. Адже Тетяна Мейзерська аналізувала їх крізь призму творчої свідомості митця. Також професорка довела, що Шевченкові було притаманне імагінативне мислення. Тобто таке, що напряму пов’язане з уявою митця.

Лекторка розповіла про постать Тараса Шевченка в аспекті мультигеніальності, довела безпосередній зв’язок його мистецької діяльності з літературною.

Дослідниця зазначила, що геніальність Шевченка варто розглядати з погляду філософії Іммануїла Канта:

«Поняття геніальності Т. Шевченка пов’язане зі сферою мистецтва. Він мав талант до творення того, чого ще немає. Саме це було одним із основних ознак поняття геніальності за Кантом».