Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії вшановують пам’ять князя Костянтина Івановича Острозького

01.03.2010

Нещодавно побачила світ монографія відомого науковця Василія Ульяновського ««Славний для всіх чоловік»: князь Костянтин Іванович Острозький», яку презентували у Національному університеті «Острозька академія»

Газета «День» вже писала про те, що спільно із Острозькою академією 2010-й рік, вони оголошують Роком князя Костянтина Івановича Острозького (№ 19-20, 5-6 лютого 2010 року) у зв’язку з 550-річчям з дня народження великого, проте ще мало відомого українського князя. «Таким рішенням ми сподіваємося привернути увагу української громадськості до цього невивченого періоду в історії нашого народу та до величної постаті князя», – розповідає у своїй статті перший проректор Національного університету «Острозька академія», професор Петро Кралюк.

Традиційно кожного року в Острозькій академії проходять заходи – наукові конференції, круглі столи, семінари, приурочені постатям князів Острозьких, без діянь яких нелогічно було б говорити про розвиток православ’я на українських землях та створення міцного підґрунтя для утвердження національних цінностей, ідей та культури. Так, минулого тижня в університеті відбулися наукові читання, присвячені пам’яті князів Острозьких, у яких взяли участь кандидат історичних наук, науковий співробітник Національного університету «Острозька академія» Ігор Мицько, доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк, кандидат історичних наук, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ігор Тесленко, кандидат філософських наук, доцент, завідувач кафедри документознавства та інформаційної діяльності Національного університету «Острозька академія» Лариса Квасюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії ім. М. П. Ковальського Національного університету «Острозька академія» Віктор Атаманенко та інші.

Родзинкою наукових читань стала презентація наукової монографії Василія Ульяновського ««Славний для всіх часів чоловік»: князь Костянтин Іванович Острозький». У ній автор розповідає про життя Костянтина Івановича Острозького – одного з найславетніших представників князівської династії Острозьких, його участі у воєнних кампаніях, у господарській та політичній діяльності, підтримці ним Православної церкви.

«Якщо порахувати праці, присвячені Василю-Костянтину, що з’явилися за останні двадцять років, і порівняти їх хоча б кількісно з публікаціями про його батька, то щодо першого можна вказати більше сотні, а от стосовно другого – немає і десяти. Несправедливо? Однак при цьому слід чітко усвідомлювати, чому так сталося: це не вирок історії, це лише присуд, а точніше вподобання істориків», – стверджує Василій Ульяновський. Відтак, науковець, взявся виправляти ситуацію та повертати образ визначної історичної особистості князя Костянтина Івановича Острозького нашим сучасникам.

Газета «День» та Національний університет «Острозька академія» щиро вдячні панові Василію за ґрунтовно зроблену роботу та завжди раді почути нові думки та цікаві ідеї, присвячені дослідженням постаті Світлого князя із «темних віків».