Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії передбачили дату кінця світу

04.05.2011

В Острозькій академії розпочато дослідження творів відомого польського астролога, математика та філософа – Яна Лятоса (1539 – 1608 рр.).  Зазнавши переслідувань за свої виступи проти календарної реформи папи Григорія ХІІІ, після 1596 року вчений емігрував із Кракова до Острога, де й мешкав до самої смерті, займаючись лікарською справою та викладаючи в Острозькій академії. Ян Лятос був надзвичайно освіченою людиною свого часу, навчався в італійських університетах.  Незважаючи на добрий стан збереженості стародруків, твори Яна Лятоса фактично залишаються недослідженими. Наразі в Острозькій академії проводиться підготовка критичного видання й перекладу латиномовного тексту твору Яна Лятоса «Прогностікон», надрукованого у Кракові в 1594 році.

Цікаво, що Ян Лятос у своєму творі здійснив низку прогнозів на основі астрономічних розрахунків. Зокрема, вчений передбачив військовий успіх Персії проти Османської імперії на початку ХVII століття. Також у «Прогностіконі» йдеться про перемогу Священної Римської імперії над Османською імперією, внаслідок чого остання близько 1700 року мала втратити Австрію і частину Угорщини. За умовами Карловицького мирного договору (1699 р.) цей факт справді відбувся.

У своїй праці Ян Лятос стверджує, що після 2511 року на землі почнуться катастрофічні події, описані в книзі «Апокаліпсис», а 3036 р. станеться кінець світу.