Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Постаті князя Костянтина Івановича Острозького присвятили конференцію

25.11.2010

У Національному університеті «Острозька академія» 25 листопада відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Князь Костянтин Іванович Острозький в історії Центрально-Східної Європи», присвячена 550-річчю з дня народження князя.
 
У заході взяли участь провідні науковці-історики з усіх куточків України, які обговорили постать Острозького з різних точок зору.
Князь Костянтин Іванович Острозький був одним з найвидатніших полководців і політичних діячів минулого України. Він виграв велику кількість битв, деякі з яких мали міжнародне значення. Завдяки його діянням центрально-східна Європа має європейське, а не азіатське обличчя. Він сприяв утвердженню в Україні Магдебурзького права й ренесансної культури. При цьому намагався зберігати традиції, що існували на українських землях. Зокрема, зробив чимало для збереження й розвитку тут православ’я, водночас пристосовуючи його до умов ранньомодерних часів.
 
«Незважаючи на те, що про Костянтина Івановича багато писали і його сучасники, і «ближні потомки» в ХVІ-VІІ ст., ім’я цього видатного діяча з часом «забулося». Це було пов’язано з різними чинниками. Зокрема, російська історіографія намагалася не звертати увагу на цього діяча. Адже він розгромив багатотисячну російську армію під Оршею, врятувавши Велике князівство Литовське від російської окупації. Щодо українських істориків, які знаходилися та й знаходяться під впливом народницьких стереотипів, Костянтин Іванович виявився «не цікавим». Адже це не «народний вождь», а князь. Однак у сучасних умовах, коли Україна нарешті стала самостійною державою, очевидно, варто дещо по-іншому глянути на нашу історію і на таких державних діячів, як Костянтин Іванович. Тим більше, що цей діяч цікавий для наших євроінтеграційних перспектив. Адже він сприймається в деяких центральноєвропейських країнах, що стали членами Європейського Союзу, як їхній герой. Зокрема, це стосується Польщі й Литви. А для національно свідомих білорусів Костянтин Іванович, вважайте, національний 
герой №1», – розповідає доктор філософських наук, професор, проректор з навчально-виховної та наукової роботи Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк.
 
До речі, 2010-й рік рішенням газети «День» та колективу Національного університету «Острозька академія» (затверджено на засіданні вченої ради НаУОА від 28 січня 2010 року) присвячений постаті великого, проте ще мало відомого українського князя Костянтина Івановича Острозького.