Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Чарівний символ Великодня

07.04.2010

На третій день Великоднього свята у стінах Національного університету «Острозька академія» відбулася презентація виставки писанок. Незвичним було те, що творцем її стала учениця 11 класу Наталія Бендюк. Разом із татом Миколою Бендюком вона представила колекцію власноруч вироблених писанок. Кожне яйце розписане оригінально - візерунок на ній відповідав традиціям певного етнічного регіону України. Зокрема були писанки навіть з Холмщини, Берестейщини (сучасна територія Польщі), Кубані, Курщини, Воронежчини (територія Російської Федерації), Південної Буковини (сучасна Молдова). Наталія дослідила особливості орнаментики та кольорів кожного з регіонів.

Відвідувачі виставки змогли не тільки побачити різні техніки розпису (писанки, травлення, галунки), але й послухати цікаві розповіді про символи зашифровані в орнаментах писанок. Адже орнаменти та кольори писанок теж не є випадковими. Символічних малюнків налічують понад 100, кожний з яких має своє призначення.

Юна майстриня також відкрила власні секрети розпису. За словами Наталії, писати писанки їй подобається уже давно. Навчив цього мистецтва її тато Микола Бендюк, з того часу писанкарство стало однією із їхніх сімейних традицій.

Наталія також висловила побажання, що хотіла б далі дослідити історію та традиції писанкарства. А в наступному році доповнити власну колекцію новими красивими писанками.