Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозькі студенти познайомилися з поетичною збіркою Романа РоманюкаОстрозькі студенти познайомилися з поетичною збіркою Романа Романюка

28.10.2009

28 жовтня студент Острозької академії Роман Романюк презентував для студентів та викладачів університету свою першу поетичну збірку «Усміхнений Єремія». Навчається молодий поет на третьому курсі гуманітарного факультету за спеціальністю «літературна творчість».

Попередньо збірка «Усміхнений Єремія» була презентована на Львівському форумі видавців.

Під час представлення творчості Романа Романюка в Острозькій академії першим молодого автора привітав декан гуманітарного факультету Василь Жуковський: «Приємно тримати першу у творчому доробку збірку Романа. Мені подобається те, що він пише. Хотілося б, щоб збірка започаткувала серію його книг. Він на третьому курсі, а тому ще має час творити у стінах академії».

Роман Романюк звернув увагу присутніх на те, що його збірка – це предмет матеріальної культури, який має бути доступним широкому загалу. У зв’язку з цим він вирішив роздати її у бібліотеки, аби потім літературознавці мали змогу досліджувати мою ранню творчість.

Цікавим є принцип укладання збірки: кращі, на думку автора, вірші розміщені у кінці. Тематикою половини віршів є любов.

Наприкінці презентації Роман Романюк повідомив присутнім, що належить до чотиричленного робітничо-селянського літературно-екстремістського союзу творчої потенції «Плита» ім. Зої Космодем'янської та Валі Котик: «Наше угруповання – напіванархічне. Ми маємо багато ідей та реалізуємо різні проекти, зокрема запросили до академії «Театр у кошику».

Анатолій Криловець, завідувач кафедри української філології:
- Поезія Романа – густа, медитативна. Вона навіює специфічний настрій. Оригінальною є її ритміка та рими. Бажаю Романові лише успіхів.

Олександр Ірванець, викладач кафедри української філології:
- Комічно, коли старші поети благословляють на літературну діяльність менших, але попри все епоха постмодерну передбачає саме такі вечори.

Петро Кралюк, перший проректор Національного університету «Острозька академія»:
- Читаю вірші, і відразу відкликається щось рідне. Поезія світла, та є темні тони. Наразі є два типи літераторів: ґрунтівці та ґрантівці. Творчі доробки перших – темні, хмурні, а других – світлі, гарні. Бажаю Роману зберегти розумний баланс між ними.