Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Eduvisim- проект, який дає шанс людям з вадами зору

25.05.2009

У Національному університеті «Острозька академія» 22 травня відбувся  заключний семінар програми «Eduvisim», метою якого було обговорити використання інформаційно-комп’ютерних технологій для навчання людей з вадами зору. Участь у заході взяли представники Лейпцизького університету прикладних наук, Національного університету «Києво-Могилянська академія», асоціації «Вікно у світ», Університету міста Кощице, а також програми «Tempus».

Семінар було розпочато зі вступного слова ректора Національного університету Острозька академія Ігоря  Пасічника, який наголосив про майбутні плани втілення програми «Eduvisim» у науковій віртуальній бібліотеці академії. Менеджер проекту від Києво-Могилянської академії Андрій Акунін звернув увагу на проблему використання комп’ютера вчителями, які застосовують його як друкарську машинку, не знаючи про значно ширше функціонування новітніх технологій.

Викладач інформатики НаУОА Юрій Коцюк запропонував нові методи використання інформаційно-комп’ютерних технологій ,які будуть корисними для людей з вадами зору, а саме системи збільшення вигляду на екрані(яка на сьогоднішній день є вбудованою у системі Windows), додаткові управління голосом, програми оптичного розпізнавання символів та програми розпізнавання шрифту Брайля.

Проблемами адаптації людей з вадами зору займається асоціація «Вікно у світ». Президент асоціації  Георгій  Цейтлін зумів організувати такий заклад, де люди з вищезазначеними проблемами могли б навчитися користуватися комп’ютером. Організація «Вікно у світ» допомагає людям із вадами зору адаптуватися до умов навколишнього середовища. Вона вже випустила 345 учнів, які навчаються у вищих навчальних закладах, пишуть наукові дисертації та користуються мережею Internet і не відчувають себе за бортом. Лекції для учнів ведуть незрячі викладачі, які розповідають навчальний матеріал і опитують студентів. Оскільки, «Вікно у світ» – це громадська організація, то кошти за навчання керівники не беруть. Тому, наразі в цій асоціації є проблема щодо заборгованості сплати оренди, яка може загрожувати закриттям.. За словами представників асоціації «Вікно у світ» дуже важливо, щоб урядовці фінансували такі організації, які допомагають – людям з вадами зору опанувати інформаційно-комп’ютерні технології.