Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні науки в Острозькій академії

23.03.2009

За підтримки Українського історичного товариства 19-20 березня у Національному університеті «Острозька академія» відбулася ХІV Науково-практична студентсько-викладацька конференція під назвою «Дні науки». Наукові читання були присвячені 80-річчю від дня народження професора Миколи Павловича Ковальського.

Людина живе доти, доки про неї пам’ятають. Згадати про унікальну, легендарну людину, засновника наукової школи у Дніпропетровську, фундатора Української школи джерелознавства, автора першого статуту Українського історичного товариства, знаного в діаспорі видатного українського історика, що за словами Ігоря Демидовича Пасічника, своїм аскетичним обличчям, аристократичним поглядом, шляхетною ходою, глибиною і гнучкістю мислення схожий на Бога Саваофа, зібралися викладачі, студенти Острозької академії та учні Миколи Ковальського із Дніпропетровська. Взяти участь у конференції приїхали Юрій Мицик, Віктор Брихуненко, Олег Дячок, Валерій Дячок, Юрій Земський, Віктор Воронов, Геннадій Виноградов.

Під час проведення конференції діяло 27 секцій, серед яких цьогоріч і одна специфічна – Острогіана, присвячена відновленню традицій, започаткованих «еталоном справжнього історика» – професором Миколою Ковальським. Проблеми, порушені під час конференції, мають досить широкий спектр дії – від питань творчої та наукової спадщини видатного вченого, формування стереотипів у стосунках України з Росією у контексті джерелознавства до експериментально-психологічних досліджень професійного становлення студентів та витоків, причин і соціально-економічних наслідків фінансово-економічної кризи.

На пленарному засіданні пролунала ідея видати 3-томник наукової спадщини Миколи Ковальського, написати дисертацію про життя і творчість вченого та вручити його іменну стипендію студентці магістеріуму факультету міжнародних відносин Людмилі Мирончук. Таким чином вшанували пам’ять унікального українського історика, першого проректора з наукової роботи Острозького вищого колегіуму, а згодом і Острозької академії, професора Миколи Павловича Ковальського.