Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія видала третій том творів Уласа Самчука

15.09.2009

Нещодавно у Національному університеті «Острозька академія» побачила світ збірка творів Уласа Самчука «Марія», «Віднайдений рай» та «Чого не гоїть огонь», видана до 105-річниці від дня народження визначного письменника. У них автор розповідає про свою малу батьківщину, «своєрідний рай» – село Дермань на Рівненщині.

Повість «Марія» – чи не найбільш відомий твір письменника. За словами першого проректора Острозької академії, професора, члена Національної спілки письменників України Петра Кралюка, твір, опублікований у 1933 році, відразу «попав у ціль». Адже це був страшний рік голодомору, коли загинули мільйони українців. Фінальна сцена повісті – страшна смерть від голоду її героїні. Не дивно, що «Марію» почали сприймати як повість-реквієм про голодомор. Насправді, твір і за своєю ідеєю, і за змістом набагато ширший. «Це своєрідна філософська притча про руйнування селянського раю, традиційного селянського життя. І тут письменник, безперечно, спирається на власний дерманський досвід. Улас Самчук не ідеалізує селянський рай. Відтак, показує, що він давав змогу, хай навіть завдяки важкій праці, жити і виживати людям. І ось зовнішні сили – війни, революції, більшовицька влада, зруйнували цей рай. Від голоду, який, власне, є результатом цієї руйнації, загинула не лише Марія, загинув увесь її рід», – розповідає Петро Кралюк.

Але якщо герої «Марії» не можуть протистояти зовнішній руйнації, то герої іншого твору, поміщеного у збірці, повісті «Чого не гоїть огонь» ведуть боротьбу проти цього. Формально, на думку літературних критиків, повість варто сприймати як твір, де показана героїчна боротьба УПА під час Другої світової війни, хоча герой твору Троян не належить до ідейних націоналістів і веде боротьбу не за ідею. Для нього надважливим є захист селянського раю – свого села, його традицій.

Третя частина тому – це оповідання, що увійшли до збірки «Віднайдений рай». У цих оповіданнях – враження письменника з часів його «першої еміграції», коли він, дезертирувавши з польського війська, у 30-х роках жив у «цивілізованій Європі» (Німеччині та Чехії), де умови життя були набагато кращі, ніж у його рідному Дермані.
Збірка творів Уласа Самчука вийшла з ініціативи Оксани та Ярослава Соколиків (Канада). Нагадаємо, що Острозькій академії як провідному центру української духовності та патріотизму вони надали ексклюзивне право перевидавати твори прозаїка. Так, до сторіччя з дня народження Уласа Самчука редакційно-видавничим відділом Острозької академії було видано трилогію письменника «Волинь», яка користується неабиякою популярністю серед читачів, спогади і враження Уласа Самчука у двох частинах, що охоплюють період Другої світової війни «На білому коні. На коні вороному». Ігор Пасічник розповідає, що на досягнутому не зупинятимуться. Планується видання четвертого тому творів Уласа Самчука, адже літературна спадщина поета надзвичайно багата.

Збірку творів Уласа Самчука «Марія», «Віднайдений рай» та «Чого не гоїть огонь» презентуватимуть у школах, коледжах, вищих навчальних закладах не тільки Рівненщини, а й усієї України, частину книг буде передано у шкільні бібліотеки.