Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студенти зустрілися з канадським режисером Тарасом Гукалом

03.03.2009

3 березня студенти Національного університету «Острозька академія» зустрілися з канадським режисером Тарасом Гукалом та переглянули знятий ним фільм «Незнаний голод». У його візиті до Острозької академії пана Тараса супроводжував мультиплікатор та фото-відеограф Віктор Ілля Глазко.

Тарас Гукало народився у Канаді, проте його дідусь та бабуся є вихідцями з України. Пан Тарас також не забував про свою причетність до рідної землі. Наслідком цього стала його робота над фільмами, що розкривають найболючіші сторінки з історії України.

Фільми були зняті ще в період існування Радянського Союзу, коли не лише на теренах пострадянського простору, а й у західних країнах мало хто говорив, що Голод 1932-1933 років є політично спланованим геноцидом проти українського народу. Тарас Гукало під час зустрічі розповів студентам, що працювати в умовах відсутності доступу до інформації, постійного пошуку свідків було надзвичайно важко. Проте фільм «Незнаний голод» став першим документальним фільмом про трагічні події в Україні 1932-1933 років.

Фільм містить як свідчення очевидців тих подій, так і коментарі науковців, що досліджували український Голодомор, зокрема, доктора історичних наук Джеймса Мейса, чий внесок у визнання голоду 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу важко переоцінити.

Також Тарас Гукало продемонстрував студентам фільм про відомого канадського художника Василя Курилика, чиї роботи сьогодні прикрашають стіни канадського парламенту. Фільм розкриває драму геніальної особистості, яка у своїх роботах шукала втрачене коріння.

Зустріч із Тарасом Гукалом належить до тих, які є об’єднуючим чинником між Україною та українською діаспорою за кордоном, допомагає краще зрозуміти один одного. Та й загалом творчість пана Тараса, зняті ним фільми, значною мірою налагоджують комунікативні мости між Україною та Канадою.

Тарас Гукало обіцяв студентами університету під час наступного свого візиту до університету продемонструвати ще один знятий ним фільм про діяльність руху шістдесятників.