Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Письменники України повертаються до святинь в Острозькій академії

06.11.2008

У Національному університеті „Острозька академія”  6 жовтня відбулося відкриття Всеукраїнського свята духовності і культури на Рівненщині „Українські святині: Пересопницьке Євангеліє та Острозька Біблія”. Свято приурочене до Днів української мови та писемності.

Ініціаторами його проведення виступили Рівненська організація Національної спілки письменників України, Національний університет „Острозька академія”, а також Міністерство культури і туризму.

Саме Пересопницьке євангеліє та Острозька Біблія є тими витоками, з яких розпочинається просвітництво української нації. Ще не всі українці усвідомили значення цих книг у формуванні українського духу. Тому сьогодні письменники з усієї України приїхали до Острога, щоб вшанувати пам’ять цих святих першоджерел української нації. Острог та Острозька академія не випадково стали місцем відкриття свята, адже саме на Волині відбувся український духовно-культурний ренесанс кінця XVI століття.

Сьогодні до Острозької академії завітали письменники Східної та Західної України. На урочистому відкритті, що відбулося у стінах студентсько-викладацького храму, виступили з вітальними словами голова Національної спілки письменників Рівненщини Надія Ребченко, голова Дніпропетровської письменницької організації Леся Степовичка, голова Львівської письменницької організації Марія Якубовська та голова Тернопільської письменницької організації Богдан Бастюк. Вітання своїм колегам надіслали також письменники Івано-Франківщини.

Всеукраїнське свято духовності та культури є вагомою подією у житті регіону, тому на урочистому відкритті були присутні представники Рівненської обласної державної адміністрації.

Триватиме свято упродовж трьох днів. Воно передбачає наукові читання на тему святинь української нації – Пересопницького Євангелія та Острозької Біблії – а також поїздку до Пересопниці для покладання квітів до пам’ятника Першокнизі та виступів перед громадськістю.

Духовна атмосфера, якою насичене свято, повертає кожного, хто бере в ньому участь, до того єдиного начала української нації, без якого неможливе її існування.